Русия очаква от Запада първа крачка за възстановяване на отношенията им

OFFNews 14 февруари 2016 в 22:00 5826 33

Русия е готова да възобнови отношенията си със Запада, но първата крачка трябва да направят ЕС и САЩ, които са започнали отчуждаването.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия "Евронюз", цитирано от ТАСС.

Той подчерта, че продължаващото напрежение не е в полза на нито една от страните. По думите му ЕС е най-важният търговски партньор на Русия. Според него решението на Запада да сложи спирачка на отношенията с Русия е било безсмислено.

"Те ще трябва да имат куража да кажат: момчета, ние просто ще се откажем от всичко това от деня Х, ще можете ли да отговорите с вдигане на вашите ответни мерки. Това ще бъде правилният подход", казва в интервюто Медведев.

По думите му Западът трябва да "мисли широко" и да сътрудничи с Русия в борбата с тероризма, а не да прекъсва диалога. Москва от своя страна е готова да споделя информация по този въпрос, допълни той.

Медведев призна, че санкциите са повлияли на състоянието на руската икономика, като компаниите и банките са се лишили от западното финансиране. Според него обаче тези ограничения са позволили да започне процес на оздравяване на икономиката. По думите му един от плюсовете е, че страната е започвала по-активно да се занимава със селското си стопанство и сега в значителна степен сама осигурява практически всички храни, а огромни количества зърно се изнасят. Основна вреда на руската икономика е оказал спадът на цените на петрола, изтъкна той.

По отношение на конфликта в Сирия, Медведев е на мнение, че прекратяването на огъня трябва да бъде решено общо от всички участващи страни. Той изрази "предпазлив оптимизъм" за постигнатите в Мюнхен споразумения за примирие в арабската република, тъй като според него без сътрудничество на страните по този въпрос, Сирия я очаква "безкрайна война".

Русия няма да се съди заради "глупашки" и "смешни" обвинения за убийството на Александър Литвиненко, продължи руският министър-председател в отговор на въпрос на "Евронюз" дали Москва ще подаде иск срещу Великобритания, която обвини руския президент в съучастие в това убийство. Той нарече обвиненията на Лондон "лов на вещици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!