Quantcast

Русия обмисля да легализира „зелените човечета“

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2014 в 11:57 6906 11

Снимка Reuters

"Зелените човечета" в Украйна

Русия обмисля да официализира частните войници, каквито участваха в боевете в Украйна и станаха известни като „зелените човечета", съобщи „Ведомости“.

За официализирането на частните военни компании в Държавната дума вече е внесен законопроект. Негов автор е депутатът от „Справедлива Русия“ Генадий Насовко.

Според законопроекта частните военни компании ще могат да предлагат услуги от военен характер – разминиране, охрана на кораби от пирати, алтернативно уреждане на военни конфликти, както за руски, така и за чуждестранни клиенти.

Частните войници ще могат и да обучават силите за сигурност, да охраняват държавни учреждения и длъжностни лица.

Законопроектът предвижда частните военни компании да са под контрола на Федералната служба за сигурност.

С приемането на този законопроект руските военни, подали оставка, или съкратените военни ще могат да си намерят работа, обяснява предложението си Генадий Носовко.

Предложението е почерпило идеи от световния опит и най-вече на този от САЩ, където частните войници печелят сериозни пари и се изявяват дейно на геополитическо равнище, подчерта Носовко.

Те охраняват петролопроводи, а сега изпълняват и функции, недостъпни за въоръжените сили на страните, каза Носовко.

В момента наемничеството според руските закони е престъпление, а по света много се търсят руски военни специалисти, допълни той.

Армията не бива да се принуждава към осъдителни действия, но една частна структура тихомълком може да направи нещо за благото на държавата, без да излага на показ самата държава, коментира военният експерт Анатолий Циганок.

Руският президент Владимир Путин обяви през 2012 г., че може да се помисли за създаването на частни военни компании в Русия, а вицепремиерът Дмитрий Рогозин посочи, че тази идея вече се обмисля на високо равнище.

В Русия вече има частни военни компании, които са успели да заобиколят закона. Те предлагат единствено услуги извън страната и съхраняват извън пределите на Русия оръжията си.

Ние не участваме във въоръжени конфликти като наемници и не консултираме организации и групировки, които имат отношение към терористични организации, обясни директорът на една от тези компании - „РСБ-груп“, Олег Криницин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2014 в 18:35

Хотят ли русские войны
Спросить нельзя у тишины.
Они взорвали тишину,
Затеяв "русскую весну",
Подняв брехливый дикий вой,
Назвав нас «украми» с тобой,
Сбив мирный Боинг из ракет.
Весь мир услышал их,
Весь мир услышал их,
Весь мир услышал их ответ!

Они умеют воевать.
Им воевать - не привыкать,
И через райвоенкомат
Тупое быдло вербовать.
Вам нагло скажет эта мразь
И не стыдясь, и не таясь:
«Мы -- русский мир, нам все должны!»
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотя ли русские войны?

Хотят ли русские войны,
Спросите вы у той страны,
Где миллионы алкашей,
И беспризорных малышей,
Курящих будущих мамаш
Тех, что скандируют «крымнаш».
И вам ответит полстраны
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские войны.


Хотят ли русские войны,
Спроси у Пражской у весны!
А вспомнит престарелый финн,
Расскажет молодой грузин,
Литва, эстонцы, латыши
Чечня, Молдова, ингуши
И гражданин любой страны!
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские войны?

Ответит вам и стар и млад,
И почтальон, и адвокат,
И беден кто, и кто богат,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские...
ХОТЯТ!!!...

23.10 2014 в 16:49


Хаха, Югозападналият не вярва на Уики! Сигурно вярва на комшийките по махленските тлаки... Смешник!

И какво ми даваш уебсайтовете на тия компании? В тях пише ли, че не правят контракти с Армията или с Министерството на отбраната? Дадох ти доказателство за това, че от Академи си имат (и то редовни) договори с тях, ако щеш го приемай - няма да си разплета чорапите, че някакъв смешко във форума няма и 3 грама мозък в кухата си глава.

23.10 2014 в 15:00

Ако ще ми четеш от Уики, просто си затвори плювалника. Затвърди определението приказен.

dyn-intl.com
triplecanopy.com
cassglobalsecurity.com

Ето ти нещо различно от имената, които си накълвал. Първите 2 наистина имат "контракти", но не от армията, а от Департамента! Третата е участвала в подготовката на местните сили за сигурност и милициите в Ирак след първата война в залива.

Ето ти още една, несъществуваща в днешно време. Английска. Sandline.

Айде стига съм те просвещавал. Папуас.

23.10 2014 в 14:50

Югозападния, не е зле да попрочетеш малко тук-там преди да джафкаш...

"Blackwater Worldwide has played a substantial role during the Iraq War as a contractor for the United States government. In 2003, Blackwater attained its first high-profile contract when it received a $27.7 million no-bid contract for guarding the head of the Coalition Provisional Authority, L. Paul Bremer.[105"">

Източник - Уикипедия. Ако ти се чете още - намери си сам.

23.10 2014 в 14:40

"...Academi и подобните й нямат право да води военни действия освен когато е наета от Американската Армия..."

Вие наистина сте приказен идиот.
Американската армия си била НАЕЛА... подизпълнители!?
Такъв нон-сенс не бях срещал отдавна.
"Частните" военни формирования имат контракти с ЧАСТНИ корпорации. Най-често свързани с охрана на лица и обекти на въпросните.

"Запомни едно... ба-за-рът ми е много по-добър от ба-за-рът ти!"

23.10 2014 в 14:33

"Според законопроекта частните военни компании ще могат да предлагат услуги от военен характер – разминиране, охрана на кораби от пирати, алтернативно уреждане на военни конфликти, както за руски, така и за чуждестранни клиенти."

Мдаааааам, а също и нахлуване и водене на непровокирани бойни действия в суверенна държава...

23.10 2014 в 14:31

жоро, цитираните от теб съкращения: 1. сигурен ли си, че са корпорации, а не държавни агенции?;2. дори да са корпорации без държавно участие, те си остават чисти наемници- изпълняват военни задачи в рамките на водени от САЩ военни операции.те не водят самостоятелни операции.Те са публични, и действат от името на САЩ."Зелените човечета"в законопроекта на Путин са анонимни, деистват от свое-тоест-от ничие име.Не че ЦРУ не го правят това, но в много по-малки мащаби и в Америка това си остава незаконно и такива операции се крият и отричат. Путин иска не само да не се крие, но и официално да го провежда като държавна политика.Това означава, че такива военни формировния ще имат самостоятелни функции и власт-официално, но извън правителството.Това означава, че тези частни армии ще контролират със сила региони, части от населението, било в Руската федерация, било по света и руското правителство ще признава властта им и ще ги легитимира.ако не можеш да разбереш разликата, нека ти дам нагледен пример от родната действителност- Представи си, че една сутрин Пеевски сключи договор с правителството, че негова компания ще изпълнява функциите на ДАНС.След това, тази компания обявява вашия квартал за рисков, блокира го и извършва спецакция,арестува те и те вкарва в частния си Гуантанамо.българската държава, съда и прокуратурата ти отказват защита, защото се делегирали тази си функции на г-н Пеевски. Сега разбираш ли разликата между 'лошите момчета" от ЦРУ и "лошите момчета" от КГБ?

23.10 2014 в 14:30


Жоро, Academi и подобните й нямат право да води военни действия освен когато е наета от Американската Армия, както беше в Ирак, например. А както е описано в статията, "зелените човечета" спокойно могат да си водят военни действия където си искат без да е нужно в това да е замесена Русия. Сега чатна ли голямата разлика?

23.10 2014 в 14:02

Политиката на САЩ е построена на база на амбициите(реализирани с разпада на ссср и варшавския договор)да бъде едноличен планетарен лидер,способен да влияе като такъв във всяка точка на света.Тези амбиции се съхраняват (според Фридман и редица други политически лица в САЩ) и за целия 21 век.В техните анализи на Китай,Европа,Япония,Турция се отдава определена роля,а Русия се третира отново като губеща регионална сила.Някой очаквания вече се забелязват,други проблеми се усложняват след Кримската окупазия и появата на ИДИЛ.Формированията ,които цитира Жоро са допустими в духа на тази американска доктрина.Русия ,обаче ми се струва ,че бърза и рискува много с копиране на модела.От една страна тя потвърждава за себе си ,че не може да й се вярва и че тя съзнателно се отдалечава от интеграционни процеси в Европа и не желае в глобалните проблеми да си сътрудничи със САЩ.Това,убеден съм ще роди за самата нея един Франкенщайн,защото нивото на демокрацията и жизнения стандарт на масовия руснак неминуемо вещаят "руска пролет".

23.10 2014 в 13:12

До 2 (dsc):
Как тогава ще коментираш съществуването на Blackwater, DynCorp, G4S, ADS и още стотици компании (предимно контролирани и финансирани от САЩ). Да поговорим и за частните армии на Украинските олигарси ... Това е бизнес измислен от американците преди 20 години, не виждам кой и как ще ги спре.