Русия не е разследвала ефективно убийството на Анна Политковская, реши съдът в Страсбург

OFFNews 17 юли 2018 в 16:18 3729 0

Русия не е разследвала ефективно убийството на руската журналистка Анна Политковская. Това реши Европейският съд за правата на човека. 

Съдът уважи жалбата на децата, майката и сестрата на Политковская по въпроса и осъди Русия да плати на близките на журналистката обезщетение в размер на 20 000 евро. 

Политковская, известна с разследванията си, разобличаващи правителството на руския президент Владимир Путин за корупция и погазване на човешките права, особено за зверства, извършени от руски войници по време на Чеченската война, беше намерена застреляна в асансьора на жилищната сграда, където живее.

13 години след убийството на Политковская следствието така и не успя да установи кой е поръчителят на убийството и не са предприети достатъчно мерки за цялостно разследване, смята съдът. 

За убийството са осъдени шестима мъже, посочени като извършители и организатори на престъплението, но не са положени никакви усилия за разкриване на поръчителя на убийството, се посочва в решението на ЕСПЧ.

В решението се припомня, че руските власти поддържаха теорията, че поръчител е олигархът Борис Березовски, но без да предоставят документални доказателства за твърдението, като ЕСПЧ не е получил и обяснение защо властите са се фокусирали само върху тази теория. 

Съдът препоръча на Русия да проучи твърденията на близките на журналистката, според които с убийството може да са свързани служители на руското контраразузнаване или представители на администрацията на Чечения, с която бяха свързани някои от най-големите разследвания на Политковская. 

Според ЕСПЧ разследването се е проточило без убедителни причини за това и като цяло държавата "не е изпълнила изискването за надлежно и оперативно разследване". 

Жалбата от близките на Анна Политковская е подадена през 2007 г. Ако Русия не обжалва решението на Съда в Страсбург, то ще влезе в сила след три месеца, като близките на журналистката са решени да настояват за пълно прилагане на решението, а именно за пълно разследване на убийството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови