Румънското външно министерство привика руския посланик

OFFNews 17 март 2024 в 15:26 2625 1

Снимка GettyImages

Руският посланик в Букурещ Валери Кузим е бил извикан в Министерството на външните работи заради поредица от "противоречива" информация, публикувана от руската страна. В публикация преди няколко дни руското посолство написа, че 200 румънци са били убити в Украйна, съобщи "Джиджи24", цитирана от БНР.

Министърът на външните работи Луминица Одобеску разпореди руския посланик да бъде извикан тази сутрин.

"На посланика беше предадено дълбокото недоволство на румънската страна относно изкривения и непоследователен начин, по който се разглеждат важни теми от двустранно значение, които произхождат от историческото минало, включително и в публичното съобщение на посолството на Руската федерация", съобщиха от румънското МВнР.

През последните дни напрежението между Букурещ и Москва се покачи допълнително след като на 14 март членовете на Европейския парламент приеха резолюция, в която призовават Русия да върне на Румъния златото и предметите на културното наследство, предадени на Руската империя за съхранение през 1916-1917 г.

Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите, а заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори, че "румънците не са нация и няма да им върнем златото. Европейските лидери са идиоти, слабаци и нищожества."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

17.03 2024 в 17:27

хаха, браво на румънците

а Медведев, джудже нр 2, газ *****
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика