Рухани се опълчи на Тръмп, нарече го враг и обяви: Иранците са свободни да протестират

OFFNews 31 декември 2017 в 23:05 5986 0

Иранците са свободни да протестират срещу правителството, но не трябва да застрашават сигурността, обяви президентът Хасан Рухани в изявление след четиридневното си мълчание, съпътствало демонстрациите.

Президентът признава, че има проблеми, които трябва да бъдат решени, но предупреждава, че насилието няма да бъде толерирано.

Протестите са най-големите от 2009 г. насам.

Имаше сблъсъци в няколко града, а Иран ограничи достъпа до социалните мрежи, използвани за организиране на протестите.

"Временното" ограничение на приложенията Telegram и Instagram беше наложено, за да се "поддържа спокойствието", отбеляза държавната новинарска агенция Irib.

Протестите започнаха в североизточната част на страната и първоначално имаха единствено икономически искания, те бяха срещу повишаващите се цени, но се обърнаха в политически искания, включително оттеглянето на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

В последния си туит по въпроса американският президент Доналд Тръмп заявява, че положението на иранците се влошава, докато техните пари и богатство се крадат, за да се прахосват за тероризъм.

В първия си публичен коментар Рухани остро разкритикува Тръмп заради това обвинение.

"Този господин в Америка, който се опитва да съчувства на нацията ни, изглежда е забравил, че преди няколко месеца нарече иранската нация терористична", заявява той.

"Този човек, който е враг на иранската нация от главата до петите, няма правото да демонстрира съчувствие към иранците", добави той.

Иранският президент заяви, че съгражданите му са "напълно свободни да изразяват критиките си към правителството или да протестират... по начин, който ще доведе до подобряване на условията в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews