Ромео и Жулиета съдят ''Парамаунт'' за сексуална експлоатация в креватната сцена от 1968 г.

OFFNews 04 януари 2023 в 14:20 5121 1

Снимка Getty Images

Леонард Уайтинг и Оливия Хъси по време на снимките през 1967 година.

Актьорите Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси, изиграли ролите на Ромео и Жулиета в едноименния филм от 1968 г., заведоха дело за сексуална експлоатация срещу филмовото студио Paramount, което направи лентата, това съобщиха паралелно Variety и Los Angeles Times, с позоваване на агент и адвокат на актьорите и на документи, получени от съда. Ромео и Жулиета, които вече са съответно на 72 и на 70 години, при излизането на филма са били на по 18 и 16 години, но снимките започват, когато Уайтинг е на 16, а Хъси е на 15.

В исковата си молба за завеждане на делото те твърдят, че режисьорът на филма Франко Дзефирели, който почина през 2019 година, ги убедил, че по време на снимките на креватната сцена ще носят бельо с телесен цвят. В деня на снимките, обаче, режисьорът казал, че актьорите ще трябва да се съблекат, в противен случай „филмът няма да успее“. Ако откажели, никога нямало да си намерят работа в Холивуд, предупредил ги Дзефирели.

Режисьорът бил показал освен това на актьорите как са разположени камерите и ги уверил, че голотата им няма да бъде показана във филма. В действителност креватната сцена показала задните части на Уайтинг и гърдите на Хъси. Paramount Studios са знаели или е трябвало да знаят, че кадрите са получени незаконно, се твърди още между кориците на делото, което е заведено в съда в Санта Моника в Калифорния.

„Това, което им е било казано, и това, което се е случило, са две различни неща. Те са се доверили на Франко. (...) Франко беше техен приятел и честно казано, какво им оставаше да направят на 16 години? Нямаха опции. Нямаше #MeToo“, заяви мениджърът на двамата актьори Тони Маринози пред Variety.

Въпреки че случаят е от преди повече от 50 години и би трябвало да е погасен по давност, Ромео и Жулиета използват като вратичка за предявяване на финансови претенции това, че щатът Калифорния временно (до 1 януари 2023 г.) премахна давността за докладване на сексуално насилие в детска и юношеска възраст.

Изменението доведе до хиляди нови обвинения в сексуално насилие в държавните съдилища, някои датиращи още от 40-те години на миналия век. Наред с другите бяха повдигнати обвинения срещу вокалиста на Aerosmith Стивън Тайлър за връзката му с 16-годишно момиче през 70-те години на миналия век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови