Роботи ще водят новини в Япония

OFFNews 26 юни 2014 в 14:16 4606 2

След като през март тази година, благодарение на роботизирания си „журналист“ вестник "Лос Анджелис таймс"стана първата медия, съобщила за земетресението в Калифорния, сега японци създадоха роботи, които могат да бъдат водещи на новините. Демонстрация пред местните медии се състоя в Националния музей на науката и иновациите в Токио.

Kodomoroid и Otonaroid са изключително реалистични дроиди, които изглеждат като младо момиче и жена на средна възраст. Името на по-младия - Kodomoroid, е съставено от японската дума "Kodomо" - дете, и името на операционната система "Android". Юношата дори притежава чувсвто за хумор и се шегува със създателя си: "Вие приличате на робот!"

Otona от Otonaroid означава "възрастен" на японски. Тя също пошегува, споделяйки "Малко съм нервна!" преди първата си публична изява.

По време на демонстрацията създателите обявиха, че това са първите роботи, представящи новините, които говорят гладко и местят устните си в синхрон с гласа си. Те могат да повдигат вежди, да премигат и дори да поклащат главата си настрани.

Двата робота се задвижват от сгъстен въздух и сервомотори. Те нарочно са поставени в Японския музей за развиваща се наука и иновации за специално проучване от японския експерт Хироши Ишигуро, свързано с човешката реакция към машините. Ишигуро коментира: "Това ще ни даде важна обратна връзка, защото ние изследваме въпроса какво е човешкото. Искаме роботи, които да стават все по-умни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков