Робот написал първата статия за труса в Ел Ей

ОFFNews 19 март 2014 в 12:03 3417 0

Земетресение
Роботът пръв публикувал новината за труса в Калифорния.

Робот написа пръв новината за земетресението в Калифорния в понеделник.

Благодарение на бързата реакция на роботизирания си "репортер" вестник "Лос Анджелис таймс"стана първата медия, съобщила за сутрешния трус. Този факт насочи вниманието към новото приложение на високите технологии в медиите и повдигна въпроса могат ли роботите да заменят журналистите.

Репортерът и програмист Кен Швенке разказва как създадената от него компютърна програма му е помогнала. В 6:25 ч в понеделник Швенке, репортер на "Лос Анджелис таймс", се събудил от земетресението. Станал от леглото си и включил компютъра, на който намерил кратък текст с новината за труса. Прегледал го за секунди и натиснал бутона "Публикувай". Така вестникът му информирал читателите си за случилото се само три минути след земетръса.

Макар новината да излязла подписана с името на Кен Швенко, истинският "автор" е създаден от журналиста алгоритъм, наречен Quakebot. Програмиран е така, че да извлича директно данните, подавани от американската сеизмична служба при регистриране на трус, а след това да създава кратък информационен текст по зададена чернова. Нужен е само един редакторски поглед преди тя да бъде публикувана.

"Целта на алгоритъма не е да пише завладяващи и задълбочени текстове. Това е работа на репортерите. Но той може да извлича базова информация бързо и точно. А останалото - например има ли жертви, какво са реакциите на хората след труса, какви са материалните щети - допълват на по-късен етап журналистите", казва Швенке.

С подобен алгоритъм екипът на лосанджелисткия вестник публикува новини за убийства от полицейския бюлетин.

Според създателя на робо-журналистиката творението му не застрашава ролята на хората в медиите, а само им помага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови