Речникът на Подоляк. Хайде стига с тази игра на думи, ядоса се съветникът на Зеленски

OFFNews 08 ноември 2022 в 19:13 7247 3

Михайло Подоляк

Снимка Офис на президента на Украйна

Михайло Подоляк

„Прекратяване на огъня“ – спиране на украинската контраофанзива и даване на време на Русия да си обнови ресурсите.
„Преговори“ – признаване на ултиматумите на Кремъл.
„Дипломатическо урегулиране“ – умиротворяване на агресора загуба на териториите.

С „честен дипломатически речник“ излезе в Туитър във вторник следобед видимо раздразнен съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк. „Хайде стига с тази игра на думи“, написа на украински и после повтори и на английски Подоляк.

Туитът на Подоляк беше втория за деня на същата тема. Няколко часа по-рано съветникът в президентския офис заде въпроса към „миротворците“: какво разбирате под думата "преговори"? Известни са руските ултиматуми: „ние дойдохме с танкове, признайте поражението си и загубата на територии“. Това е недопустимо. Е, какво има да говорим? Или вие просто криете думата „предаване“ зад думата „урегулиране“?

Въпреки, че не се споменава директно, туитовете на Михайло Подоляк идват след съобщенията на „Вашингтон Пост“ за това, че администрацията на американския президент Джо Байдън насърчава властите в Украйна за смяна на позицията по отношение на преговорите с Русия.

Заради спекулациите на американското издание в понеделник се наложи публикацията да коментира говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. „Не оказваме натиск върху украинците да водят преговори Русия, защото украинците най-много от всички искат завършването на тази война, макар Русия да не е заинтересована от разговори“, каза Прайс. Той обаче допълни, че войната няма да завърши с решителна военна победа на нито едната от страните. Според Прайс окончатеният край трябва да бъде постигнат с преговори между Украйна и Русия. В същото време говорителят на Държавния департамент декларира, че САЩ няма да се отклони от политиката си „нищо за Украйна без Украйна“.

Информацията за тайни преговори между Вашингтон и Москва получи отзвук и в Берлин. „Единствено Украйна може да решава кога ще води мирни преговори с Русия. Това е изключително решение на ръководството в Киев кога и при какви условия ще реши, че е време за това“, коментира говорителкато на германското правителство.

В неделя и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че Украйна трябва да има свободни ръце при вземането на решение за преговори за прекратяване на огъня. „Не може да решаваме вместо Украйна. Украйна трябва да каже кога иска подобни преговори“, каза държавният глава в интервю за телевизия ARD.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

09.11 2022 в 15:43

ДОНЕЦК , КРИМ И ОСТАНАЛИТЕ ТЕРИТОРИИ СА УКРАИНСКИ ! Б О Й ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА НАД ТЕРОРИСТА ОКУПАТОР ! A T T A C K !