Разследването на Петреъс стигна до топ генерал в Афганистан

13 ноември 2012 в 10:54 1607 0

Висш служител от американската армия се оказа замесен в скандала около бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън е разследван за "неуместни" имейли до жена, свързана със секс скандала около Петреъс, съобщи представител на американското министерство на отбраната, цитиран от Си Ен Ен.

Разкритието бележи неочакван обрат в разрастващия се скандал, който разтърси Вашингтон, няколко дни след като бе преизбран президентът Барак Обама.

Според представител на Пентагона ФБР е разкрило кореспонденция от 30 000 страници между Алън и Джил Кели, която е ключова фигура в аферата, която срина репутацията Петреъс.

Скандалът около бившия шеф на ЦРУ избухна, след като стана ясно, че поддържа извънбрачна връзка с биографката си Пола Бродуел.

Джил Кели уведомила ФБР за заплашителните имейли по-рано тази година и те отвели разследващите органи до Бродуел.

ФБР откри имейли между Бродуел и Петреъс, които разкривали връзката им.

Конгресът на САЩ обеща да разнищи основно случая.

Новите разкрития дойдоха от високопоставен представител на американското министерство на отбраната, пожелал да остане анонимен. Той заявил пред репортери, пътуващи с министъра на отбраната Лион Панета, че има "ясна възможност" имейлите на Алън да са свързани с разследването срещу Петреъс.

От своя страна Панета заяви в комюнике, че министерството му е било информирано за случая от ФБР още в неделя и че той е поверен на генералния инспектор за разследване на Пентагона. Той подчерта, че Алън ще остане в Кабул като командир на ръководените от САЩ сили на НАТО, но обяви, че назначаването му на поста върховен главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО ще се забави. 

Американският министър на отбраната обаче е поискал от комисията на Сената бързо да придвижи назначаването на генерал Джоузеф Дънфорд за наследник на Алън в Афганистан.

За момента не е ясно в какво точно е обвинен американският генерал. Официални американски представители отказаха да коментират дали той е обвинен в използване на работната си електронна поща за комуникация с Кели или в разкриването на класифицирана информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови