Расмусен остава начело на НАТО до юли 2014 г.

Лъчезар Вълев 03 октомври 2012 в 14:46 1820 0

Андерс Фог Расмусен. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Андерс Фог Расмусен. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавите-членки на НАТО решиха да удължат мандата на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен до края на юли 2014 г., предаде Ройтерс.

59-годишният датчанин беше назначен на 1 август 2009 г., получавайки мандат от четири години.

"След консултации съюзниците одобриха днес пета година за генералния секретар Андерс Фог Расмусен, удължавайки мандата му до 31 юли 2014 г.", съобщиха в комюнике от централата на НАТО.

Решението бе потвърдено от Северноатлантическия съвет, който в сряда сутринта проведе заседание в централата на Алианса в Брюксел с участието на представители на 28-те членки на НАТО.

"Съюзниците ще продължат да подкрепят г-н Расмусен в отдадената му работа за извеждане до добър край на мисиите и целите на НАТО", гласи комюникето.

Решението за удължаване мандата на Расмусен беше очаквано, въпреки че започналите дискусии за негов наследник.

Според правилника генералният секретар не може да заема поста два мандата.

Италианските медии обявиха, че интерес към шефското място на НАТО е проявил и бившият външен министър на Италия Франко Фратини.

Получавайки още година начело на НАТО, Расмусен почти ще може да изпълни мисията на Алианса в Афганистан, която е негов приоритет.

Андерс Фог Расмусен  беше министър-председател на Дания в периода  2001 - 2009 г. Той изпълняваше и длъжността на парламентарен лидер на дясноцентристката партия Левица. Расмусен беше въвлечен е в спора за карикатурите на пророка Мохамед, които излизат в датски вестник през 2005 г. Ден след като бе избран за председател на НАТО, той се оттегли от премиерския пост и на негово място дойде Ларс Льоке Расмусен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews