Най-спряганите имена за президент на Украйна

Вероника Шербанова 22 май 2014 в 10:57 6597 2

Петро Порошенко, Юлия Тимошенко и Сергей Тигипко

Три имена изпъкват в социологическите проучвания преди президентските избори в Украйна на 25 май – Петро Порошенко, Юлия Тимошенко и Сергей Тигипко.

Общо 21 са кандидатите за президент, които ще участват на изборите в неделя.

Според социолозите най-голяма е подкрепата за милиардера Петро Порошенко, като в последните две проучвания те дори му дават пълно мнозинство.

Шоколадовият крал

Петро Порошенко е бизнесмен, популярен в Украйна като „шоколадовия крал“ заради притежаваните от него предприятия за производство на сладкиши, обединени в група „Рошен“.

48-годишният Порошенко заема 7-мо място в класацията на Forbes за украинските богаташи от март 2014 г. със състояние от 1,3 млрд. долара.

Петро Порошенко е депутат между 1998 и 2005 г., както и между 2006 и 2007 г. За кратко е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Между 2009 и 2010 година Порошенко е министър на външните работи , а от март до ноември 2012 г. е министър на икономическото развитие и търговията. Освен това между 2007 и 2012 г. милиардерът е председател на Съвета на Националната банка на Украйна.

Порошенко е близък приятел на бившия украински президент Виктор Юшченко, който е кръстник на дъщерята на „шоколадовия крал“.

Петро Порошенко подкрепи протестиращите от Евромайдана. В много медии той дори беше определян като спонсор на протеста. По този повод Порошенко посочи, че спонсорира демонстрантите с храна, вода и дърва.

Порошенко е женен и има четири деца.

Тимошенко

Социолозите поставят на второ място Юлия Тимошенко, която според последното проучване ще плучи на изборите малко над 10% от гласовете.

Юлия Тимошенко е първата жена премиер на Украйна. Тя заема поста между януари и септември 2005 г., а след това и между декември 2007 и март 2010 г. През 2010 г. се кандидатира и за президент на страната, но губи от Виктор Янукович.

Преди да влезе в политиката през 1996 г. Тимошенко е в бизнеса с горива, а по-късно става един от лидерите на Оранжевата революция.

През 2005 г. Forbes я определя като третата най-влиятелна жена в света след бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и китайския вицепремиер Ву Йе.

През 2010 г. срещу Тимошенко започва разследване за превишаване на власт и служебни правомощия при включването на договорите за доставка на газ с Русия през януари 2009 г. Тя е арестувана през август 2011 г. и няколко месеца по-късно е осъдена на 7 години затвор.

По време на пребиваването си в затвора Тимошенко на три пъти обявява гладна стачка в знак на протест срещу политическите репресии и физическите посегателства срещу нея, срещу фалшификациите на парламентарните избори през 2012 г. и в знак на солидарност с протестиращите на Евромайдана.

В края на февруари Юлия Тимошенко беше освободена от новата власт в Украйна.

Банкерът Тигипко

Сред имената, които се появиха в социологическите проучвания преди изборите в Украйна, е и Сергей Тигипко. Според последното проучване за Тигипко биха гласували 8,8% от избирателите.

Тигипко е бивш зам.-председател на партията на бившия президент Виктор Янукович Партия на регионите, като през 2004 г. е председател на предизборния щаб на Янукович по време на кампанията за президентските избори.

Тигипко е бил управител на Приватбанк, директор на Националната украинска банка и управител на АТ Сведбанк.
Между 1997 г. и 1999 г. е вицепремиер на Украйна, а след това заема поста министър на икономиката в рамките на една година.

До 2012 г. влиза в топ 10 на класацията на Forbes за най-богатите украинци, като в момента се намира на 12 място, а състоянието му към 2013 г. възлиза на 1,11 млрд. долара.

Сергей Тигипко се явява на президентските избори през 2010 г., като заема трето място след Янукович и Тимошенко с 13% от гласовете.

През същата година Тигипко е назначен за вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на Микола Азаров. След административната реформа на Виктор Янукович, при която са съкратени около 20 членове на правителството, Тигипко заема и поста министър на социалната политика.

Тигипко е женен, като има три деца от настоящата си съпруга и дъщеря от предишен брак.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!