Путин предупреди IT компаниите да минат на руски софтуер, за да получават държавни поръчки

OFFNews Последна промяна на 08 септември 2017 в 21:25 9467 8

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин предупреди IT компаниите, че ако не преминат на изработен в Русия софтуер, ще загубят държавни поръчки.  

Путин посочи, че в някои сфери държавните институции не могат да работят с компании, използващи чуждестранен софтуер, защото това представлява риск за националната киберсигурност.

"С оглед на сигурността, има неща, които са критично важни за държавата, за поддържането на нормалното функциониране на живота в някои сектори и региони. И ако вие продължите да внасяте хардуер и софтуер в такива количества, то в определени области държавата неизбежно ще ви каже: Вижте, ние не можем да купим това, защото някой някъде ще натисне едно копче и всичко тук ще се срине", каза той, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Имайте това предвид", подчерта Путин. 

Руските държавни институции постепенно преминават на използване на родни технологии като част от усилията на Кремъл да съкрати вноса.

Тези мерки се засилиха, след като западните държави наложиха санкции на Русия заради анексирането от нея на украинския Кримски полуостров през 2014 г. Много частни фирми в Русия обаче все още използват предимно вносни технологии. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6007

1

Ivan D. Tankov

08.09 2017 в 22:29

Че какво разбира Владимир Владимирович от IT, че да дава съвети. Написали са му на листче нещо, той го е прочел. Какви съвети може да даде той.