Путин предупреди IT компаниите да минат на руски софтуер, за да получават държавни поръчки

Последна промяна на 08 септември 2017 в 21:25 8610 8

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин предупреди IT компаниите, че ако не преминат на изработен в Русия софтуер, ще загубят държавни поръчки.  

Путин посочи, че в някои сфери държавните институции не могат да работят с компании, използващи чуждестранен софтуер, защото това представлява риск за националната киберсигурност.

"С оглед на сигурността, има неща, които са критично важни за държавата, за поддържането на нормалното функциониране на живота в някои сектори и региони. И ако вие продължите да внасяте хардуер и софтуер в такива количества, то в определени области държавата неизбежно ще ви каже: Вижте, ние не можем да купим това, защото някой някъде ще натисне едно копче и всичко тук ще се срине", каза той, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Имайте това предвид", подчерта Путин. 

Руските държавни институции постепенно преминават на използване на родни технологии като част от усилията на Кремъл да съкрати вноса.

Тези мерки се засилиха, след като западните държави наложиха санкции на Русия заради анексирането от нея на украинския Кримски полуостров през 2014 г. Много частни фирми в Русия обаче все още използват предимно вносни технологии. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9305

9

wayOff

09.09 2017 в 14:29

Какво лошо и а в Русия да правят софтуер? Стига глупости. Русия има прекрасни инженери. За разлика от България все още образованието в Русия работи. Много руснаци се реализират успешния САЩ.

Путин е много прав да подкрепя руските ИТ фирми и да изисква по-малко внос на технологии.

В САЩ всички големи ИТ фирми в определен стадии от живота си са подкрепяни от правителството. Оракъл е издънка от проект на ЦРУ. IBM и Майкрософт основно финансирани от DARPA. Тесла и спейс екс все още се издържат от държавни проекти (като евро проектите при нас). Гугъл и Фейсбук също са получавали държавно финансиране и поръчки за да станат най-големите в света. Факта е, че само със силите на пазара не става. Трябва внимателно и леко държавата да подпомага бизнеса.

Ако иска Русия да развие технологии Путин е предприел напълно правилна посока - държавни поръчки, ограничаване на американския и китайски внос, образование.....Проблема ни е че ние нямаме подобна политика

178

6

пустиняк

09.09 2017 в 09:40

Кой е единственият коментар с 10(!) плюса? :)
Руснаци и айти е като Северна Корея и демокрация.
Нали скоро публекуваха руски външен диск с обем по-малък от флашка, с размери на бетанобъркачка и цена като на автомобил.

-9305

5

wayOff

09.09 2017 в 03:45

Напълно е прав човека. Швабите още 90-те години натискаха за Линукс европейски дистрибуции да се използват в администрацията. Не е случайно. Китай и САЩ и Русия нямат грам скрупули и слагат шпионски функции или нарочно оставят пробойни за да има от къде да влизат разведките.

31

3

panel

08.09 2017 в 23:11

На какъв софтуер?
На руско какво???

1007

1

Ivan D. Tankov

08.09 2017 в 22:29

Че какво разбира Владимир Владимирович от IT, че да дава съвети. Написали са му на листче нещо, той го е прочел. Какви съвети може да даде той.