Путин обяви, че няма да променя конституцията, за да остане на власт

OFFNews 10 март 2018 в 15:05 5886 0

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин обяви, че няма намерение да променя конституцията, за да остане на власт. 

Президентските избори в Русия ще се проведат на 18 март. Почти сигурно е, че Путин ще бъде избран за още един мандат, който ще продължи до 2024 г.

"Никога не съм променял конституцията и няма да го направя, за да ме уреди това и нямам такива намерения днес", каза той в интервю за американската телевизия Ен Би Си, цитиран БТА. Така Путин отговори на въпроса дали има намерение да последва примера на китайския президент, който се стреми към неограничен мандат.

Путин дойде на власт през 2000 г. В периода 2008-2012 г. президент бе Дмитрий Медведев, а Путин бе премиер, а после отново се върна на президентския пост въпреки протестите на опозицията.

Путин отхвърли хипотезите, според които не може да напусне властта, защото това ще я изложи на опасност.

"Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?", каза Путин.

Той подчерта, че още през 2000 г. е мислел за потенциален приемник.

Запитан за опозиционера Алексей Навални, който не може да се кандидатира за президент заради присъда, за която той твърди, че е "организирана от Кремъл", Путин отказа да спомене името му и предпочете да говори за "някои политически сили".

"По принцип ценя, че те разкриват проблемите и това е добре, това е наистина справедливо. Но не е достатъчно за положителното развитие на страната. Абсолютно недостатъчно е. Защото привличането на вниманието върху проблемите, е не само недостатъчно, но дори и опасно, защото това може да доведе до известно унищожение. А ние имаме нужда от създаване", каза Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков