Pussy Riot очакват присъдата си

17 август 2012 в 10:20 2402 2

Pussy Riot Снимка: БГНЕС
Pussy Riot Снимка: БГНЕС

Московски съд трябва да произнесе днес  присъдата по делото срещу руската женска пънк група „Pussy Riot”. Бандата протестира като изнесе пънк-молебен в храма "Христос Спасител", а момичетата от групата с маски на главите отправиха критики към църквата и властта.

Прокуратурата поиска всяка от трите жени от групата да получи по три години лишаване от свобода по обвинение за хулиганство. 

На 23 февруари момичетата се помолиха Русия да се освободи от Владимир Путин. Случаят предизвика бурни полемики в руското общество и призиви от страната и чужбина за освобождаването на певиците.

Над 200 руски дейци на културата и изкуството написаха писмо с призив делото срещу Pussy Riot да се промени от наказателно на административно.

По време на концерта си в Русия за момичетата от бандата се застъпи и Мадона. "Аз съм против цензурата и се надявам съдията да бъде снизходителен, и те да бъдат освободени скоро", заяви тя.

На концерт в Осло американската певица Patti Smith се появи с тениска с надпис "Putin has pissed himself. Free Pussy Riot" (Путин ядоса сам себе си. Свобода за Pussy Riot) и заяви, че "момичетата са виновни само в това, че са млади, самоуверени и красиви".

Английският музикант Peter Gabriel подкрепи момичетата с думите "Надя, Катя, Маша. Вие имате право на собствени молитви. Надявам се, че ще бъдете освободени много скоро. Ние всички следим какво се случва". 

Подкрепата си изрази и Пол Маккартни. Той написа: "Скъпи Надя, Катя и Маша, пиша ви, за да изразя подкрепата си в това трудно за вас време. Искам да знаете, че много се надявам руските власти да уважат правото на свобода на словото за всички граждани и няма да ви накажат за вашия протест. На много хора в цивилизования свят е позволено да изкажат мненията си и докато те не нараняват никого по този начин, това е най-добрият начин всички общества да вървят напред. Надявам се да останете силни и бъдете уверени , че аз и много други като мен, които вярваме в свободата на словото, ще направим всичко по силите си, за да подкрепим вас и идеята за свободата на творчеството. Пожелавам ви късмет". 

В подкрепа на Pussy Riot се обявиха още Red Hot Chili Peppers, The Who, Franz Ferdinand, Pet Shop Boys, Adam Horowitz (Ad Rock) и други.

Самият Путин в началото на месеца заяви, че не подкрепя строго наказание за трите музикантки, въпреки че ги укори за постъпката им. Според наблюдатели това е предизвестие за мека присъда. В знак на съпричастност към групата, в София Паметникът на Съветската армия осъмна с нова визия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови