Паметникът на Съветската армия отново цветен

Вероника Шербанова 17 август 2012 в 08:44 5270 5

Паметникът на Съветската армия отново изрисуван. Снимка: БГНЕС
Паметникът на Съветската армия отново изрисуван. Снимка: БГНЕС

Паметникът на Съветската армия в София отново беше украсен през изминалата нощ.

Този път на главите на войниците бяха сложени качулки в различни цветове. "Дизайнерите" на паметника вероятно са поддръжници на руската пънк група Пуси Райът (Pussy Riot), които бяха дадени на съд заради протест срещу президента Владимир Путин. Новият "дизайн" на паметника е израз на протест заради делото срещу трите момичета от руската банда. Авторите се подписват като "Група човеци".

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани. Пуси Райът (Pussy Riot) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им. С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!", се казва в съобщението подписано от "Група човеци".

Преди малко повече от година група млади художници рисуваха върху паметника, като изобразиха героите на новото време. Те нарекоха творбата си “В крак с времето”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови