Путин призова за снизходителност към пънкарките от Pussy Riot (снимки)

Борислава Славова 03 август 2012 в 10:54 2667 2

Pussy Riot. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot. Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че не подкрепя строго наказание за трите музикантки от пънк групата "Пуси Райът", които изпълниха "пънк-молитва" против него в най-голямата катедрала в Москва.

"Няма нищо хубаво в това, което са направили. Все пак не смятам, че трябва да бъдат съдени прекалено строго за извършеното", заяви Путин, цитиран от руски агенции.

Това е първата реакция на руския президент по случая, която според редица световни музиканти е предизвестие за мека присъда, предаде АФП.

По думите на Путин музикантките "сами ще си извлекат поука" от действията си и остави отговорност за присъдата да поеме съдът.

През февруари групата "Пуси Райът" изпя "пънкарски молебен" в руската православна църква "Христос Спасител", в която помолиха Богородица да прогони Путин от властта.

В четвъртък на поредната част от делото е бил получен сигнал за бомба в съда, който и евакуирал сградата, съобщават руските електронни издания.

Минути преди евакуацията съдът се оттеглил за решение по искане на защитата за смяна на съдията по делото.

Съдебният процес срещу певиците Надя, Катя и Маша започна в понеделник по обвинение за “нанасяне на дълбоки морални травми на православните християни”. Момичетата може да получат до 7 години затвор за хулиганство. До момента подсъдимите не се признават за виновни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!