Поискаха 3 години затвор за пънкарките от Pussy Riot

Борислава Славова 07 август 2012 в 14:34 2710 2

Pussy Riot. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Москва поиска присъда 3 години затвор за трите момичета от групата Pussy Riot, изпълнили „пънк-молитва“ против руския президент Путин в храма "Христос Спасител".

Според прокурор Александър Никифоров проявата на Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина е умишлена обида към православните християни, предаде ИТАР-ТАСС.

В дните на процеса трите момичета признаха, че са участвали в скандалното "богослужение" в катедралата „Христос Спасител“ в Москва и са изпълнили пънкарската молитва "Богородице, изгони Путин!". Те обаче се разграничават от разпространения в интернет видеоклип от проявата и твърдят, че с действията си са целели да прогонят Путин от властта, не и да накърнят вярващите.

Деветимата, присъствали в храма по време на демонстрацията, няма да подават искови жалби срещу момичетата, а ще оставят съдът сам да избере подходящото наказание.

Групата Pussy Riot е известна със скандалните си прояви, включително на Червения площад и в Биологическия музей в Москва.

Според руския наказателен кодекс музикантките могат да получат затвор до 7 години за богохулство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки