Провалът на преговорите за Нагорни Карабах и битката за надмощие между Путин и Ердоган

Йорданка Веселинова 19 октомври 2020 в 18:41 4554 1

След второто примирие между Армения и Азербайджан и обещанието за спиране на огъня и размяна на военнопленници, както и на телата на загиналите, последвани от нова размяна на удари в спорната територия, все по-ясно личи провалът на преговорите за Нагорни Карабах.

На този фон се появяват нови и нови твърденията за внос на оръжия и външна подкрепа, както за Азербайджан, така и за Армения.

Провалът на второто споразумение:

Тежките сражения в Нагорни Карабах продължават, въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, влязло в сила в полунощ в събота и нарушено само няколко минути по-късно, както съобщи Би Би Си.

Кой подкрепя Армения?

На фона на продължаващата размяна на удари в спорния анклав Нагорни Карабах, от Русия, която беше посредник за сключването на първото споразумение за прекратяване на огъня, съобщиха, че започват военноморско учение в Каспийско море, близо до Баку. Припомняме, че Русия и Армения участват в общ отбранителен съюз, по силата на който Москва има право да се намеси в конфликта ако той се разрасне на арменска територия.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Русия, Съединените щати и Франция доставят оръжие и подкрепят Армения в конфликта.

Кой подкрепя Азербайджан?

Турция е явен съюзник на Азербайджан. Според Анкара преговорите между двете страни са обречени на неуспех, докато не се сложи край на арменската “окупация”. Нещо повече - Баку използва турските бойни дронове "Байрактар”. Азербайджанският президент Илхам Алиев потвърди, че страната разполага и с турски изтребители F-16, но отрече те да се използват в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

В медиите се появи и информация, че Турция изпраща бойци от Сирия в Нагорни Карабах. Според “Уолстрийт джърнъл ” те са пристигнали в Азербайджан още в средата на септември, преди подновяването на боевете в спорната територия. От Анкара отричат това обвинение.

Действията на Анкара станаха причина за ново напрежение между съюзници в НАТО. Държавният секретар на САЩ - Майк Помпео обвини Турция, че разпалва огъня в регион, който вече прилича на “барутно буре.”

Възможно ли е постигането на трайно споразумение?

Съпоставянето между Русия и Турция, според анализаторите от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания, е категоричен знак, че конфликтът в Нагорни Карабах не е само териториален спор, а битка за надмощие.

Според анализаторите постигането на мир в Нагорни Карабах е все по-малко вероятно. Нещо повече, от трите страни Русия, САЩ и Франция, които са в Минската група на ОССЕ и изпълняват ролята на медиатори в диалога за спорната територия, се появяват нови твърдения за външна подкрепа и внос на оръжия за Азербайджан от Турция, която пък настоява да бъде включена в преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

20.10 2020 в 17:25

Какво надмощие?! Тука наблюдаваме поредния явен турски шамар по физиономията на Путин, който предния път уж се обиди, после забрави.