Седем жертви при ракетна атака на Армения срещу град в Азербайджан, Армения отрича

OFFNews 11 октомври 2020 в 13:01 3053 1

Седем души са загинали при ракетен обстрел на град Гянджа в Азърбейджан, съобщи военното министерство на страната. От Ереван окачествиха съобщението като дезинформация, предаде БТА.

"Ранени са 33 души, включително деца", се уточнява в съобщението на ведомството в "Туитър". По-рано беше съобщено за петима загинали и 28 ранени.

Сътрудникът на азербайджанския президент Хикиет Гаджиев добави, че три жилищни сгради са разрушени.

От своя страна министерството на отбраната на сепаратистката област Нагорни Карабах отрече да е бомбардирало Гянджа. То заяви, че тези твърдения са "абсолютна лъжа" и увери, че спазва въведеното хуманитарно примирие.

Сепаратистите на обвиниха Азербайджан, че е ударил Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени райони.

Столицата на Нагорни Карабах Степанакерт е била бомбардирана три или четири пъти през изминалата нощ според журналисти на "Франс прес".

Конфликтът между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах ескалира отново на 27 септември. Баку и Ереван се обвиняват взаимно в ескалация на ситуацията. В Армения беше въведено военно положение и обща мобилизация, като на мъжете на възраст от 18 до 55 години беше забранено да напускат страната. В Азербайджан беше обявен вечерен час и беше проведена частична мобилизация.

Ситуацията се влошава от факта, че Баку е подкрепян активно от Турция, член на НАТО. Армения от своя страна е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Русия. Международната общност призовава страните да проявяват сдържаност.

На 9 октомври външните министри на Армения, Азербайджан и Русия проведоха консултации в Москва по инициатива на Москва. Преговорите продължиха повече от 10 часа и станаха най-дългите през последните 20 години.

В резултат от 12:00 часа вчера (10 октомври) влезе в сила примирие за размяна на затворници и тела на мъртвите. В същия ден обаче страните се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови