Отново размяна на удари в Нагорни Карабах

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2020 в 19:52 3446 0

Снимка архив

Армения и Азербайджан съобщават за нови нападения в спорния анклав Нагорни Карабах - въпреки споразумението за прекратяване на огъня, пише Асошиейтед прес.

Днес Армения и Азербайджан потвърдиха ангажимента си към споразумението от петък, което предвижда прекратяване на огъня и се приема като възможност за проправяне на пътя за преговори за уреждането на конфликта. Двете страни обаче се обвиниха взаимно, че не спазват поетите ангажименти.

Споразумението, договорено с посредничеството на Русия след повече от 10 часа преговори, влезе в сила в 12 ч. на обяд в събота, но размяната на удари в Нагорни Карабах продължава. Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян заяви днес, че азербайджанските сили "интензивно обстрелват южния фронт" на конфликтната зона. Представители на Нагорни Карабах също съобщават за "мащабни военни действия" в южната част. Азербайджан отрече тези обвинения и ги определи като дезинформация. На свой ред азербайджанското министерство обвини арменските сили за обстрела над Горанбой, Тертер и Агдам, които се намират непосредствено до спорната територия.

Двете страни трябваше да разменят военнопленници и телата на загиналите - ангажимент, който Азербайджан и Армения все още не са изпълнили, пише Ройтерс.

На този фон Азербайджан предложи Турция - техен основен съюзник, също да бъде включена в преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не се предвижда промяна във формата на преговорите, предаде БТА. Той допълни още, че към момента "не се констатира да е постигнато съществено равнище на примирие" и призова двете страни да се придържат към споразумението.

Анализатори от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания твърдят, че конфликтът в Нагорни Карабах не е само териториален спор между съседни държави, а борба за влияние в Кавказ между Турция и Русия. Москва, която беше домакин на преговорите, се опита да затвърди влиянието си с прекратяването на огъня в региона. Турция обаче заяви, че преоворите са обречени на неуспех, докато Армения не се изтегли от "окупирания" регион.

Припомяме, че Москва и Ереван участват в общ отбранителен съюз. Турция пък е основен поддръжник на Баку, в това число и вносител на въоражение - азерската армия използва турски бойни дронове.

Боевете в Нагорни Карабах бяха подновени на 27 септември, което е и най-голямата ескалация на конфликта от 1994 г. насам. Азербайджан съобщи за 41 цивилни жертви и 207 ранени, като засега властите крият броя на военните жертви. Нагорни Карабах съобщава за 429 загинали военнослужещи и повече от 20 цивилни. Според омбудсмана на Нагорни Карабах между 70 и 75 хиляди души са разселени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови