Пропалестинско писмо на студенти от Харвард предизвиква възмущение сред възпитаниците на университета

OFFNews 10 октомври 2023 в 14:27 3090 0

университет

Снимка Ройтерс

Харвард винаги е бил бастион на свободата на словото.

Видни възпитаници на Харвардския университет осъдиха пропалестинско изявление на студенти на същия университет, което обвинява Израел за насилието, обхванало региона, и призоваха учебното заведение да предприеме действия срещу подписалите го, съобщи Ройтерс.

Ислямисткото движение Хамас, което контролира палестинския анклав Газа, нападна Израел в събота при най-тежкия пробив в отбраната на страната, откакто арабските армии започнаха война през 1973 г. Израел отговори с въздушни удари по Газа. Стотици в Израел и Ивицата Газа бяха убити.

Коалиция от 34 студентски организации в Харвард заяви, че "държи израелския режим изцяло отговорен за всички прояви на насилие" след десетилетията на окупация, като добави, че "режимът на апартейд е единственият виновен".

Организациите, подписали писмото, включват мюсюлмански и палестински групи за подкрепа плюс други, наречени с различни имена, включително Харвардските евреи за освобождение и Организацията за афроамериканска съпротива.

Ройтерс не е могла да уточни колко студенти са подкрепили писмото.

В понеделник президентът на Харвард Клодин Гей и висшето ръководство, включително 15 декани, направиха изявление, в което се казва, че са "съкрушени от смъртта и разрушенията, отприщени от атаката на Хамас, насочена срещу граждани на Израел този уикенд".

В изявлението обаче не се споменава директно писмото на студентите или реакцията срещу него.

Харвард е най-влиятелният университет в американската политика, дал осем бивши президенти и четирима от деветимата настоящи съдии във Върховния съд.

Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ по времето на президента демократ Бил Клинтън и бивш ректор на университета, беше един от няколкото възпитаници на Харвард, които разкритикуваха сегашното ръководство на университета, че не е реагирало.

"Мълчанието от страна на ръководството на Харвард... позволи на Харвард да изглежда в най-добрия случай неутрален към терористичните актове срещу еврейската държава Израел. Отвратен съм", написа Съмърс в платформата X. 

Макар че университетите традиционно са бастион на свободата на словото и радикалните идеи, писмото на студентите срещна отпор средполитическата върхушка.

Елиз Стефаник, представител на републиканците в САЩ от Ню Йорк и възпитаничка на Харвард, нарече изявлението "отвратително и гнусно", тъй като оправдава "избиването на невинни жени и деца".

Републиканският сенатор от САЩ Тед Круз, възпитаник на Юридическия факултет на Харвард, написа в X: "Какво, по дяволите, не е наред с Харвард?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика