„Привет на руските дезертьори“ – грузинците протестират срещу вълната от бегълци от Русия

OFFNews 29 септември 2022 в 10:47 5531 4

Демонстрантите посрещат руските бегълци с надписи, от които да усетят, че не са добре дошли в страната.

Снимка NEXTA

Демонстрантите посрещат руските бегълци с надписи, от които да усетят, че не са добре дошли в страната.

Протести на грузинци от пограничните райони и вътрешността на страната посрещат на излизане от Русия бегълците от мобилизацията на ГКПП „Казбеги – Верхний Ларс“, съобщи грузинският телевизионен канал „Мтавари архи“. Плакатите, които носят демонстрантите, показват, че руснаците не са желани в страната им.

Недоволни от руската вълна грузинци са искали официално разрешение за провеждането на протест в района на ГКПП срещу масовата миграция на бягащи от кремълската мобилизация руснаци. МВР в Тбилиси отказало да даде разрешение на демонстрантите затова те са устроили пърформанс в село Гвелети, на 5 километра от границата по пътя към Гудаури и столицата Тбилиси.

Протестиращите са издигнали плакати и транспаранти против масовото нахлуване на руснаци в страната и с искания за затваряне на границата с Русия. Сред текстовете за „добре дошли“ може да се прочетат послания като „Привет на руските дезертьори“, „Путин хуйло. Russia Kills (Русия убива)“. Има и написани опити за влизане в диалог: „Според проучванията на обществото мнение болшинството от вас подкрепя войната. А защо тогава вие бягате от нея?“ или „Диктаторите правят това, което иска болшинството от народа. А промитите мозъци са резултат от бездействието на самите руснаци.“, „Русия е терористична държава.“

Ситуацията на Верхний Ларс притеснява грузинците от 21 септември насам, когато започна масираното пресичане на границата от бягащи от мобилизацията. На 26 септември финансовият министър на Грузия Лаша Хуцишвили се опита да неглижира положението, като обясни официално, че няма нищо драматично и ситуацията е под контрол.

Според първите публикувани грузински данни от 21 до 27 септември в Грузия през Верхний Ларс са влезли 115 хиляди души, но числото силно се различава от руските данни, според които през същия пункт от Русия са излезли 504 хиляди души. След като излезе разминаване в двете числа, вътрешният министър на Грузия Вахтанг Гомелаури осредни положението, като обяви, че влезлите от този пункт руснаци са 250 хиляди. Гомелаури беше обвинен за лъжа и за тази бройка.

Политически и обществени дейци в Грузия поискаха отмяна на безвизовия режим с Русия. Партията „Стратегия Агмашенебели“ е събрала петиция, събрала вече 2 хиляди подписа за забрана на влизането на руснаци в страната с изключение на руснаците с грузински произход.

Въпреки нежеланието на управляващите в Грузия да предприемат засега ограничения срещу руските граждани, в сряда на Грузия й се наложи да реагира срещо провокация на беларуския президент Александър Лукашенко, който посети окупираната Абхазия. Посланикът на Беларус в Тбилиси беше извикан в МВнР, където му беше връчен протест. 

"Да, бе. Пуснаха милион кацапи (руснаци, презрително, б. р.) а тука изразили протест. А кой ще ми каже какво към днешна дата е процентното съотношение на кацапите, спрямо местното население в Грузия." - пита читател под новината за протеста на грузинското МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

4

Тези гниди, дето до вчера гордо лепяха Z където им падне и носеха същия наZистки Zнак по дрехите си, обкичваха се, като коледни елхички с Георгиевски панделки, ревяха "Слава на Путков" и величаеха "наказването" на лошите и нагли украинци, отричаха ФАКТА, че се води ВОЙНА и в същото време маструбираха от удоволствие при всяка една новина за руки успех - взривено училище или детска градина, театър, болница, магазин, гара... избити деца и възрастни, изнасилени жени... същите тези плужеци, изведнъж провидяха и...... ИЗБЕГАХА!
ДЕЗЕРТЬОРИ!!! СТРХЛИВЦИ!!! БОКЛУЦИ!!!
Къде бяхте, мужици нещастни последните седем месеца?!!!? П У Т К И !!!
БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ЩЕ !!! ВЪН РУСКАТА ИЗМЕТ !!!

345

3

Джендо Джедев

29.09 2022 в 13:06

Рашка я обичат всичките й съседи... :D

-240

2

редовно четящ

29.09 2022 в 11:29

AntiZ, много точна констатация!

10298

1

AntiZ

29.09 2022 в 11:08

Когато в една страна има много етнически руснаци, това винаги може да е проблем. Просто защото руснаците не са хора. Националисти, шовинисти, нагли, надменни и комплексари до мозъка на костите си. Не могат да произведат един пирон но са пълни с ядрени оръжия. Диваци с ядрени оръжия.

 
X

Да помогнем на украинските деца!