Принц Чарлз обвинен в укриване на данъци

16 декември 2012 в 18:38 3623 2

Принц Чарлс. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Принц Чарлс. Снимка: ЕПА / БГНЕС

 Противници на монархията във Великобритания обвиняват принц Чарлз, че укрива данъци за едно от владенията си – херцогството Корнуол, писа в. „Гардиън“.

Имението в Корнуол е донесло на престолонаследника приход от 18 милиона паунда. Чарлс, който също като кралицата е освободен от данъци, плаща доброволно данък печалба, но не и корпоративен данък за приходите от него (24 %). 

Антимонархисти обаче изтъкват решение на съдията Джон Ейнджъл отпреди година, според което херцогство Корнуол трябва да се разглежда като отделно юридическо лице, над което привилегите на престолонаследника не се разпростират. Мотивите на съдията са, че като едър земевладелец и участник в търговски договори, херцогството трябва да се разглежда като отделно от херцога лице, подлежащо на други данъчни правила. Според активистите срещу монархията това означава, че за него би следвало да се плаща корпоративен данък, а невнасянето му е „добре смазана схема за укриване на данъци“.

Темата е повдигната от счетоводител, разследващ данъчните дела на херцогството, което освен земевладелец, е и крупен наемодател и търговец. Същевременно, отделно от печалбата от него, за миналата финансова година принцът е получил от държавния бюджет 2,2 млн. паунда за поддръжката на резиденцията му в херцогството "Кларънс хаус“, за пътувания с частен самолет, хеликоптер и влак.

Казусът нашумя в навечерието на планираното от британския парламент разглеждане на финансите на кралската фамилия. То е насрочено броени дни след като долната камара на парламента разкритикува компаниите „Старбъкс“, „Гугъл“ и „Амазон“ за неморални решения, насочени към избягване на корпоративния данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!