Великобритания пуска пластмасови пари от 2015 г.

Вероника Шербанова 17 декември 2012 в 15:27 4458 0

Британски паунд
www.public-domain-image.com (public domain image)

Великобритания се готви да пусне в обръщение пластмасови банкноти, съобщи lenta.ru. Най-вероятно това ще стане от 2015 г.

Bank of England вече обяви търг за печатане на нови банкноти на стойност 1 млрд. британски лири. Едно от условията за участие в търга е фирмите да имат готовност да преминат от производство на хартиени банкноти на пластмасови.

Британският регулатор все още не е взел окончателно решение за пускането в обръщение на полимерни банкноти, става ясно от публикацията. В момента Bank ot England разглежда всички възможности за производство на банкноти, коментира представител на регулатора.

Парите от полимер вече се използват в Австралия, Канада, Северна Ирландия, Нова Зеландия, Румъния, Мексико, Виетнам и др. Те са по-здрави от хартиените, водоустойчиви са, а освен това са по-трудни за подправяне.

Хартиени банкноти се използват във Великобритания от повече от 300 години. От 2003 г. те се произвеждат от компания De La Rue, която е един от световните производители на полимерни банкноти в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!