Президентът на Киргизстан подаде оставка

OFFNews 15 октомври 2020 в 12:37 1940 0

Снимка БТА/AP

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков подаде оставка по-рано днес, за да предотврати сблъсъците между служителите на реда и протестиращите, предаде ТАСС. 

След парламентарните избори на 4 октомври в страната започнаха масови протести с искания за оставката му. Според протестиращите и опозицията вотът е бил фалшифициран, тъй като от 16 партии, участващи в изборите, в парламента влизат 4, а три от тях са свързани с президента Сооронбай Жеенбеков. Ситуацията породи сблъсъци между полицията и демонстрантите. 

"За съжаление агресията не отшумява - искането за незабавната ми оставка продължава. Настоящата ситуация е близка до двустранен конфликт", заяви Сооронбай Жеенбеков в обръщение към народа. 

"Военният персонал и служителите на реда са длъжни да защитават управляващите на държавата", добави той.

Сооронбай Жеенбеков заяви също, че не иска да остане в историята на Киргизстан като президента, който пролива кръв и стреля по собствените си граждани.

Седмица по-рано той обяви извънредно положение в столицата Бишкек заради протестите. По улиците на града бяха разположени войски, въведен беше и вечерен час в сила до 21 октомври. 

Миналата седмица Жеенбеков подписа указ за освобождаването на Кубатбек Боронов като премиер, който подаде оставка под натиска на протестиращите. Президентът освободи от длъжност и председателя на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан - Орозбек Опумбаев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews