Превръщат Шанз Елизе в необикновена градина

OFFNews 11 януари 2021 в 17:55 2904 0

Снимка wikimedia

Най-известният парижки булевард "Шанз Елизе" ще бъде превърнат в "необикновена градина". Това съобщи кметът на френската столица Ан Идалго пред вестник Journal du Dimanche. 

Озеленяването ще бъде извършено на няколко етапа. Първо ще бъде преобразен площад "Конкорд", който е планиран да бъде завършен преди Олимпийските игри през 2024 г. След това ще бъде озеленена и останалата част от булеварда. 

Планът е част от усилията на Ан Идалго за създаване на нови зелени площи в гъстонаселената френска столица, чиито елегантни площади и булеварди са превзети от автомобили. Кметицата ръководи и проекти за изграждането на нова инфраструктура за електрически скутери и велосипеди.

Ан Идалго изтъкна още, че проектът за преустройтво на района около Айфеловата кула - "Трокадеро-Айфелова кула", ще продължи след 2024 година. През 2019 г. той беше възложен на американския ландшафтен архитект Катрин Густавсон.

"Шанз Елизе" е построен за първи път през 1670 г, но е преустроен от барон Хаусман, архитектът, отговорен за промяната на Париж при Наполеон III, в средата на 19 век.

През вековете, булевардът често е бил сцена на важни моменти във френската история, като тържества, протести, шествия. 

Той е част от маршрута на военния парад в Деня на Бастилията (14 юли), както и финална права в надпреварата "Тур дьо Франс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови