Пожарът на пристанището в Турция още гори, пренасочват кораби с хуманитарна помощ

OFFNews 07 февруари 2023 в 18:16 2618 0

Пожарът на пристанището в Искендерун.

Снимка Анадолска агенция

Пожарът на пристанището в Искендерун

Разгорелият се по време на вчерашните земетресения пожар в турското пристанище на средиземноморския бряг в южната провинция Хатай, окръг Искендерун, все още не може да бъде угасен. Пътуващите за зоната на бедствието кораби се пренасочват, съобщава Би Би Си.

Съоръжението в Искендерун се намира на около 112 км югозападно от Газиантеп.

Пожарът избухна, когато контейнери се преобърнали и се запалили. Вече горят стотици контейнери.

Водещата световна група за контейнерни превози AP Moller Maersk обяви, че са нанесени значителни щети на логистичната и транспортната инфраструктура около епицентъра на земетресението, включително на пристанището в Искендерун. Компанията съобщи, че при необходимост ще пренасочи корабите си предвид "сериозните структурни повреди, които водят до пълно спиране на всички операции до второ нареждане", предаде Ройтерс.

Товарите се пренасочват към други пристанища в Турция, както и към Порт Саид в Египет.

С повредените пътища и летища щетите ще увеличат сложните логистични проблеми, с които се сблъскват правителствените и хуманитарните агенции в опитите си да доставят помощ и доставки в района, отбелязва Би Би Си.

А в Турция земетресенията не спират. Само от 16 ч местно време досега те са 30. Минути преди 19 ч местно време 5 по Рихтер разтърси района на град Гьоксун в провинция Кахраманмараш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!