Повечето руснаци не виждат полза от западната цивилизация и култура

Всеки втори участник в изследването (55 процента) обаче е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура

OFFNews 23 август 2022 в 13:00 4543 3

дефанс

Снимка Архив

Париж

Повече от половината руснаци, участвали в проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), не смятат западната цивилизация, култура и демокрация за полезни. Това показват оповестените днес резултати от изследването, цитирани от ТАСС и БТА.

"Повече от половината руснаци (59%) не виждат полза от западната цивилизация, демокрация и култура. Според 33 процента те са неподходящи за нас, а 26 на сто са на мнение, че те са разрушителни. Тези представи трайно се затвърждават в общественото мнение след 2000 г., когато изразилите отрицателна гледна точка са били 35 процента, 25 на сто са били на мнение, че западните ориентири са неподходящи за нас, а 10% са ги смятали за пагубни", се казва в съобщението на центъра.

Според публикуваните резултати делът на тези, които смятат, че от западната култура, демокрация и цивилизация могат да бъдат взети много полезни неща, намалява от 55% през 2000 г. на 30 на сто през 2022 г.

Младите хора (на възраст 18-34 г.) се отнасят лоялно към Запада и смятат, че той е нужен на Русия или може да ѝ даде много добри неща (50-55 процента). При групата на хората над 35 г. преобладават противоположните оценки. Анкетираните на възраст над 60 г. смятат западните ориентири за пагубни и неподходящи (70%).

Същевременно всеки втори участник в изследването (55 процента) е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура, а една трета от запитаните (35%) виждат проблем в засилването на влиянието на западната култура. С мнението, че западната култура влияе отрицателно на артистичните вкусове на руснаците се съгласяват 44 на сто от запитаните.

"За руската култура продължава да е характерно наличието на защитни филтри, позволяващи да се заимстват нови елементи, помагащи за развитието ѝ, и същевременно да се отблъскват тези, които противоречат на базовите ценности. Запознавайки се с любопитство и предпазливост с новите тенденции, руснаците далеч невинаги ги приемат като норма. За мнозинството от запитаните поставянето като приоритет на възпроизводството и развитието на многонационалната култура на руския народ е ключово условие за намаляване на опасността от разрушаване на културния ѝ код", коментира проучването съветникът на генералния директор на ВЦИОМ Елена Михайлова.

Националното изследване "ВЦИОМ-Спутник" е проведено на 5 август с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

23.08 2022 в 18:52

По-голямата част от населяващите територията са алкохолизирани и немислещи зомбита.

1220

2

хr4

23.08 2022 в 13:36

Ами те заради това живеят в кочина...от векове за векове!
 
X

Да помогнем на украинските деца!