Подновява се трафикът на английското пристанище Дувър

Шофьорите на тежкотоварни камиони могат да напуснат Обединеното кралство с отрицателен тест за коронавирус.

OFFNews 23 декември 2020 в 06:50 2000 0

Английското пристанище Дувър обяви, че се подновява трафикът към Франция след постигнатото споразумение между Париж и Лондон, предаде Франс прес.

Шофьорите на тежкотоварни камиони могат да напуснат Обединеното кралство с отрицателен тест за коронавирус.

Водачите трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди влизане във Франция. Британските власти са създали пунктове за тестване, където водачите могат бързо да получат резултати и да продължат към Франция, съобщи Министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс.
В случай на положителен тест, шофьорите ще трябва да се изолират на британска земя за 10 дни.

По-рано от канцеларията на френския министър-председател беше съобщено, че френските и другите граждани на Европейския съюз ще могат отново да влизат от Великобритания във Франция от днес, при условие, че представят отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди това.

Франция и още няколко страни затвориха вчера своите граници за идващи от Великобритания хора поради страх от новия, силно заразен щам на коронавируса. Това предизвика хаос в пътуванията и блокира много френски граждани във Великобритания.

Британските граждани или гражданите на трети страни, които имат местопребиваване във Франция или ЕС, също могат да влизат от Великобритания на френска територия или да преминават транзит, стига да имат отрицателен тест за COVID-19, каза премиерската канцелария.

Британските граждани или хората от трети страни, които имат основателни професионални или други причини за пътуване от Великобритания, също ще бъдат допускани във Франция, при условие че покажат отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Новите правила ще бъдат в сила до 6 януари, освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Великобритания и Франция или в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Британският транспортен министър Грант Шапс приветства споразумението с френското правителство и каза, че по-късно ще бъде оповестена информация за транспортните компании, посочва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови