Почина Мира Маркович, вдовицата на Слободан Милошевич

OFFNews 14 април 2019 в 22:21 4904 0

Мира Маркович - съпругата на бившия югославски президент Слободан Милошевич - почина в Русия на 76-годишна възраст.

Кончината ѝ е потвърдил пред Би Би Си близък на семейството приятел - сръбският политик Милютин Мрконич.

Позната като "Лейди Макбет на Балканите", госпожа Маркович, родена под името Миряна, но приела партизанското на майка си - Мира - през 1944 г., е значима политическа фигура през 90-те години, по време на разпадането на Югославия.

Тя е един от най-доверените и влиятелни съветници на съпруга си преди ареста му през 2001 г.

Обвиненият в геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина в периода 1992 – 1995 г., в насилствено експулсиране на повече от 250 000 души от Босна и за причиняването на смъртта на хиляди мюсюлмани по време на клането в Сребреница Милошевич умира през 2006 г. Намерен е мъртъв в килията си във военния затвор на трибунала в Хага на 11 март. Аутопсията установява, че причината е сърдечен удар.

Мира и Слободан са семейство повече от четири десетилетия и са почти неразделни до екстрадицията на Милошевич. Преди да го срещне, Миряна има детство, изпълнено с насилие. Майка ѝ е партизанка, заловена от нацистите през 1942 г. Измъчвана, издава тайни. Твърди се, че след освобождаването ѝ собственият ѝ баща - дядото на Миряна - разпорежда екзекуцията на дъщеря си за предателство.

През 2003 г. Миряна - вече Мира Маркович - бяга от Сърбия, където е обвинена в злоупотреба с власт и контрабанда с цигари. Подозират я и в поръчителството на политическо убийство на журналист. В Русия получава политическо убежище и остава там до смъртта си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови