Почина бившият израелски премиер Ариел Шарон

OFFNews 11 януари 2014 в 14:50 2623 15

Ариел Шарон почина на 85-годишна възраст
Ариел Шарон почина на 85-годишна възраст

На 85-годишна възраст почина бившият премиер на Израел Ариел Шарон, съобщават световните агенции.

През последните 8 години Шарон беше в кома след прекаран масивен инсулт. През последните седмици състоянието му рязко се влоши, след като някои от органите му спряха да функционират.

Шарон е участник в три войни в Близкия изток и е широко почитан от сънародниците си. Преди да стане министър-председател, бе ръководител на военните сили на страната.

След като бившият лидер на Израел изпадна в кома, ислямисткото движение Хамас пое контрола над Газа, като насочи силите си, лоялни към палестинския президент Махмуд Аббас, към създаване на ислямска територия по границата с Израел.

Шарон бе известен и с противоречивата инвазия през 1982 г. в Ливан, при която загинаха 20 000 души. През 2006 г. с помощта на ООН огънят в Ливан бе прекратен след 34-дневната война между Израел и шиитската организация Хизбула заради инвазията в Ливан, пише БГНЕС.

Роден на 27 февруари 1928 г. в Палестина, която по това време е под британски мандат, в семейство, което идва от Беларус, Шарон наричаше себе си в заглавието на автобиографията си "Воин".

Ариел Шарон бе избран за министър-председател за първи път през февруари 2001 г., само месеци след като навлезе в джамията Ал-Акса в Йерусалим - действие, което предизвика второто надигане на палестинците. Макар че управлението му е разглеждано като "най-агресивното" в историята на Израел, след по-малко от 4 години той изтегли израелските войски и заселници от Ивицата Газа, палестинска територия, окупирана през войната от 1967 г. Изтеглянето получи одобрение от целия свят, но и превърна бивши съюзници в непоколебими врагове.

Дебютът на Шарон на бойното поле между Израел и арабските държави му спечелва репутация на умиротворител на репресиите и противник на това да прави каквото си иска. През Шестдневната война от 1967 г. е генерал, а през 1973 г. участва във войната за Йом Кипур, когато е начело на войските около Суецкия канал.

Личният живот на Ариел Шарон бе помрачен от трагедии. Първата му съпруга загива при автомобилна катастрофа, а втората жена до него губи битката с рака през 2001 г. Има трима сина, един от които загива докато играел с пушката на баща си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!