По-страшно от Буча: Украйна очаква огромен брой жертви в Бородянка

OFFNews 05 април 2022 в 10:27 8742 8

Украинската прокуратура съобщи, че са регистрирани повече от 7000 съобщения за предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Киевска област, предаде ДПА.

Повечето от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица, каза главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от украинската информационна агенция УНИАН.

Главната прокуратура вече е започнала разследване за военни престъпления в Ирпен, Буча и Ворсел.

От уикенда в интернет се разпространяват снимки на безжизнени тела на невъоръжени цивилни по улиците в малкото градче Буча след изтеглянето на руските сили, които контролираха района няколко седмици, отбелязва ДПА.

Украйна, заедно с много други страни, казва, че масовите убийства са извършени от руски войници.

Москва обаче твърди, че няма нищо общо с това, като постоянният й представител в ООН Василий Небензя определи зверствата в Буча като „инсценирана провокация“.

Русия призова да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на световната организация. Настоящият ротационен председател на съвета, Великобритания, обаче отхвърли две такива искания в рамките на денонощие.

На извънредна пресконференция снощи Небензя представи предполагаеми доказателства за организирането на провокации в Буча и коментира намерението на Вашингтон и Лондон да предложат гласуване за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, предаде ТАСС.

На брифинга руски дипломати показаха видеозаписи, направени веднага след изтеглянето на руските войски от града - тела на загинали по улиците няма. Заснетите украински военни и кметът на Буча са в приповдигнато настроение, обявяват "победа" и не споменават никакви убийства, отбеляза ТАСС.

Междувременно украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски призова за бързо и независимо разследване и документиране на зверствата в Буча, предаде ДПА.

„Експертите ще имат достъп веднага след като бъдат възстановени мостовете, които руснаците взривиха при изтеглянето си“, заяви той пред германския вестник "Тагесшпигел".

Международният комитет на Червения кръст вече започна да събира доказателства, каза украинският вътрешен министър и добави, че скоро и други международни експерти ще се включат в разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

9

Merc

05.04 2022 в 18:44

Още един "фейк" , нали , товарищи ?

https://twitter.com/i/status/1511051385059610630

2550

5

alfakentavur

05.04 2022 в 13:00

Не вярват. Казано им е да разправят това и да поддържат съветската пропаганда. Или са обикновени г*вноядци (по определение от самите им любими раснаци).

5827

4

pisnamiotmutri

05.04 2022 в 12:34

В интернет има българи, които вярват, че Буча е холивудски сценарии.

2550

3

alfakentavur

05.04 2022 в 12:00

Това е истинското лице на Русия, на СССР, на Путлер и подкрепящите го. Показаха го и то лъсна в цялата си грозота и гротеска.
Всяка страна, която през вековете ги е спасявала, помагала им е и им е купувала ресурсите, сега да си посипе главата с пепел и да си поправи грешката!

-8580

2

Русия ще си плати за този геноцид.

-240

1

редовно четящ

05.04 2022 в 10:59

Всичко на този свят се плаща. По един или друг начин. Никой не може да безчинства безнаказано.