Писмо-бомба и за премиера на Испания, експлозивните пощенски пратки в страната станаха пет

OFFNews 01 декември 2022 в 17:08 1749 3

Снимка БТА / АР

Полицейски патрули са отцепили периметъра на украинското посолство след задействането на писмо-бомба в сряда.

Министър-председателят на Испания Педро Санчес също е получил писмо, съдържащо пиротехнически средства, съобщи в специално изявление в Мадрид Министерството на вътрешните работи. Пратката, адресирана до премиера социалист е получена в с обикновена поща в кафеникав плик на 24 ноември. С нея и с плика за украинския посланик писмата-бомби, които са обект на антитерористическо разследване, стават общо 5.

В случая с писмото до Санчес служителите по сигурността са извършили „контролирана експлозия“ на изпратената пратка, чието съдържание било подобно на това, открито в други писма, изпратени до украинското посолство, военновъздушна база, министерството на отбраната и фирма за военно оборудване. Според испанските медии в пликовете е имало железен прах и пиротехнични материали с капан - механизъм за задействане, който не предизвиква взрив, а възпламеняване.

Премиерското писмо е било първото, но „съдържанието му“ не беше огласявано до експлозията в посолството на Украйна в Мадрид, където човек от персонала отвори на двора пратка, предназначена за посланика на Киев в Испания Сергей Похорелцев. Служителят от персонала на мисията чул изщракване, след отваряне на пратката и успял да я хвърли, но междувременно тя гръмнала като наранила безименния му пръст. Пострадалият имал и мозъчно сътресение, вероятно от падане след взрива.

Приблизително по същото време жълт плик с експлозив, адресиран до директора на компанията, бил изпратен във воения завод „Инсталаза“, където се произвеждат реактивни гранати за Украйна, с които още от март ВСУ успешно атакува руските танкове.

Четвъртата заплаха беше отправена до командира на военно-въздушната база на НАТО в Торехон де Ардоз, където се намира Центърът за комбинирани въздушни операции на пакта. Базата служи за логистична точка за част от военните пратки за Украйна. Освен това в нейната зона на отговорност попада европейското въздушно пространство на НАТО на юг от Алпите, там са базирани и самолетите на испанските ВВС, които изпълняват съвместен "ер полисинг" с българските ВВС у нас. Писмото е пристигнало в разположения в базата на НАТО Сателитен център на Европейския съюз в Торехон де Ардоз, където се обобщават данните от космическото разузнаване.

Петото писмо-бомба е било предназначено за министъра на отбраната и е получено във военното ведомство в Мадрид. Експерти са го взривили на място в министерството.

Посланик Сергей Похорелцев в интервю за испанска телевизия обвини за писмата-бомби Русия.

„Ние сме добре запознати с терористичните методи на страната агресор“, каза той по време на интервю късно вчера за испанската обществена телевизия.

„Методите и атаките на Русия изискват от нас да сме готови за всякакъв вид инциденти, провокации или атаки“, добави Похорелцев.

Русия се опита да се дистанцира от заплахите с писма-бомби със специално изявление в акаунта на посолството на Руската Федерация в Туитър, според което страната осъжда всяка заплаха или терористичен акт и по-специално тези, насочени към дипломатическа мисия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди засилване на мерките за сигурност във всички украински посолства, след инцидента в Мадрид

Върховният съд на Испания, в чиято юрисдикция са престъпленията, свързани с тероризма и тяхното разкриване, е започнал разследване. По първоначални данни и петте писма са изпратени от Испания, а експлозивите са произведени в домашни условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

01.12 2022 в 20:36

Да, крайно време е да се разрешат ударите на територията на руzия, този тумор трябва да бъде изрязан от тялото на цивилизацията!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика