Пхенян обяви Ким Чен Ун за "Голямото слънце на века"

OFFNews 04 май 2016 в 14:14 4322 10

Ким Чен Ун

Севернокорейската държавна медия Rodong Sinmun възхвали вожда Ким Чен Ун като „Голямото Слънце на XXI век”, докато страната приключва подготовката за първия партиен конгрес на управляващата партия от 1980 година насам. Очаква се на конгресa младият лидер да бъде официално „коронясан”, съобщава „Франс прес”.

Подготовката доведе до мобилизация на цялата страна в 70-дневна кампания, която приключи в понеделник.

Конгресът започва в петък и се очаква да укрепи статута на Ким на върховен лидер повече от 4 години, след като пое властта. Ким Чен Ун пое управлението на страната след смъртта на баща му Ким Чен Ир. Към столицата Пхенян с влакове и автобуси вече се стичат делегати, допълва ТАСС.

Официалният вестник на управляващата партия пише, че предстоящият конгрес е „свещено” събитие, което ще съхрани постиженията на Ким – от инфраструктурни проекти до създаване на балистични ракети за подводници.

Според изданието КНДР е извоювала победи, въпреки националната борба срещу санкциите на ООН заради ядрената програма на Северна Корея, заплахата от американско-южнокорейските военни учения и международната критика по адрес на човешките права в азиатската държава.

Определяйки ядрения арсенал на страната като „скъпоценен меч”, изданието отбелязва още, че оръжията са „съкровище, което носи всичкото щастие и което ще осигури много неща през следващите десетилетия”.

През последните седмици в Пхенян са предприети извънредни мерки за сигурност заради конгреса, като движението е ограничено в и извън столицата.

Междувременно държавната медия беше изключително заета през 70-дневната кампания, разпространявайки безкрайни истории с примери за саможертва и себеотрицание на севернокорейци.

Rodong Sinmun пише, че една двойка доброволно е продължила да работи дори в деня на сватбата, докато жена охранител е настоявала да продължи да изпълнява задълженията си, въпреки че мъжът й е починал на предходния ден.

Някои наблюдатели вярват, че вождът ще използва конгреса, за да потвърди амбициите на Северна Корея да завърши програмата за ядрено сдържане и насочване на фокуса към икономическо развитие.

На военен парад през 2012 година Ким обяви, че е решен севернокорейците „повече никога да не затягат коланите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

9

El Commandante

04.05 2016 в 16:41

Ахах, ама как обичам да давам тон, ей, четат ни и в Корея явно!

Кой ви каза още оня ден че Two Suns in The Sunset ше е основен хит от Best Of компилацията на DJ Fat Boy Kim, a?
КОЙ?

/замълчава скромно пред величието на собственото си...да, величие/

13859

7

Daering

04.05 2016 в 16:09

Ок, това със затягането на коланите го разбирам - напомня ми на онзи труженик, който се оплакал, че тъкмо научил магарето си да не яде и то умряло.


16008

3

Nik68

04.05 2016 в 15:02

И с право са го нарекли слънце. Помислиш ли си да го погледнеш неправилно в Корея и изгаряш.

9918

2

Пешо

04.05 2016 в 14:55

УРА! УРА!
ДА ЖИВЕЕЕЕ!