Пет шокиращи факта за Световното в Бразилия

OFFNews 16 май 2014 в 16:41 13427 4

Мондиала в Бразилия

Снимка AP

„Само месец преди началото на Световното първенство по футбол в Бразилия, Associated Press излезе с материал за ширеща се корупция и мащабни злоупотреби, които помрачават подготовката на страната за първенството“, пише днес Washington Post.

1. Съдбата на един от най-скъпите стадиони в света – Mane Garrincha World Cup в милионната столица Бразилия, остава неясна. Стадионът струва 900 милиона, което го нарежда на второ място в класациите за най-скъпи футболни съоръжения (На първо място е „Уембли“ във Великобритания, който струва 1,25 милиарда долара).

Първоначалният план е бил бюджетът да не надхвърля 300 млн. долара, но сумата се утроила заради редица измами. Дали това не е инвестиция в бъдещето на местния отбор? Не, Бразилия (столицата – бел. Авт.) няма професионален отбор по футбол.

2. Разминаванията в цените са смешно нелепи. Одиторски доклад показа, че сглобяемите седалки са можели да бъдат транспортирани за 4700 долара. Но строителите са таксували правителството с 1,5 милиона долара, което е 318 пъти повече. Или, направо казано, си е 31 000% надценка.

3. Политиците са забъркани в проблема. Andrade Guiterrez – строителната компания, която бе удостоена с договори, чиято стойност е колкото ¼ от цената на цялото Световно първенство, е субсидирала общинските избори през 2008 г. със 73 180 долара. След като през 2012 г. стана ясно, че Бразилия ще е следващият домакин на световното, строителната фирма е увеличила спонсорството си за политиката с 50 000 процента, като вече дава над 37 милиона годишно.

4. Поне федералните служби си имат работа. Първенството още не е започнало, а вече има поне дузина разследвания за харчовете около Световното. Това звучи внушително, докато не разберете,ч е 40% от бразилските политици имат висящи дела.

5. Някои бразилци наистина не са очаровани от идеята за домакинството на Световното. Според тях това е доказателство за национална трагедия и загуба. Пауло Родригес, работещ в сферата на охранителната дейност, споделя, че се ядосва от разходите и корупцията, които съпътстват подготовката за първенството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови