Quantcast

Пет шокиращи факта за Световното в Бразилия

OFFNews Последна промяна на 16 май 2014 в 16:41 12675 4

Мондиала в Бразилия

Снимка AP

„Само месец преди началото на Световното първенство по футбол в Бразилия, Associated Press излезе с материал за ширеща се корупция и мащабни злоупотреби, които помрачават подготовката на страната за първенството“, пише днес Washington Post.

1. Съдбата на един от най-скъпите стадиони в света – Mane Garrincha World Cup в милионната столица Бразилия, остава неясна. Стадионът струва 900 милиона, което го нарежда на второ място в класациите за най-скъпи футболни съоръжения (На първо място е „Уембли“ във Великобритания, който струва 1,25 милиарда долара).

Първоначалният план е бил бюджетът да не надхвърля 300 млн. долара, но сумата се утроила заради редица измами. Дали това не е инвестиция в бъдещето на местния отбор? Не, Бразилия (столицата – бел. Авт.) няма професионален отбор по футбол.

2. Разминаванията в цените са смешно нелепи. Одиторски доклад показа, че сглобяемите седалки са можели да бъдат транспортирани за 4700 долара. Но строителите са таксували правителството с 1,5 милиона долара, което е 318 пъти повече. Или, направо казано, си е 31 000% надценка.

3. Политиците са забъркани в проблема. Andrade Guiterrez – строителната компания, която бе удостоена с договори, чиято стойност е колкото ¼ от цената на цялото Световно първенство, е субсидирала общинските избори през 2008 г. със 73 180 долара. След като през 2012 г. стана ясно, че Бразилия ще е следващият домакин на световното, строителната фирма е увеличила спонсорството си за политиката с 50 000 процента, като вече дава над 37 милиона годишно.

4. Поне федералните служби си имат работа. Първенството още не е започнало, а вече има поне дузина разследвания за харчовете около Световното. Това звучи внушително, докато не разберете,ч е 40% от бразилските политици имат висящи дела.

5. Някои бразилци наистина не са очаровани от идеята за домакинството на Световното. Според тях това е доказателство за национална трагедия и загуба. Пауло Родригес, работещ в сферата на охранителната дейност, споделя, че се ядосва от разходите и корупцията, които съпътстват подготовката за първенството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2014 в 21:25

Да не забравяме, че президентката е нашенка - кръвта вода не става!

17.05 2014 в 12:24


Тези уж бяха от добрите и прогресивните ,а пък какво излезе,че при демокрацията също се краде.

Държавното устройство на Бразилия е организирано и функционира върху конституционно разделение на властите и върху принципите за демократичност, представителност и върховенство на закона. Федеративна Република Бразилия е независима, правова и демократична държава с президентска форма на управление. Според действащата от 1988 г. Конституция Бразилия представлява неделим съюз на щати, общини, и един Федерален окръг (столицата Бразилия). Политическата и административната организация на държавата обхваща Съюза, щатите, Федерален окръг, федералните територии и общините, автономията на които е гарантирана от Конституцията на съюза. Към момента Федеративна Република Бразилия обединява 26 щата, Федералния Окръг и 5 654 свободни общини

17.05 2014 в 03:22

Намесени ли са леви правителства хахаха какво да се очаква? Цоциализъм до дупка...

16.05 2014 в 18:26

... тия май са съученици със спортната министЪрка на бесепету, оня дето се си изпиня шията да не и личи мачкания лак и стария цип... от москофската академия за държавно грабителство и безконтроль...

... хахахахахахаха

... ма тея, явно са карали и аспирантура...
...къде блееееш бре, овощарскииии... що не си у бразилейрото да отвориш една кръчма и там... и верига лафки...

... хахахахахахаха