Пентагонът: Китай е главната заплаха, а Русия – актуален проблем

OFFNews 29 октомври 2022 в 08:33 4267 3

Архив

Снимка Pixabay

Пентагонът

Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа - Националната отбранителна стратегия, Преглед на ядрената политика и Преглед на противоракетната отбрана.

Отворените версии на документите са публикувани, а класифицираните версии няма да станат публични, предава БТА.

В Националната отбранителна стратегия се признава, че нарастващата военна и икономическа мощ на Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ. Тя е наречена "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ".

Заплахата от страна на КНР, според обобщението на основните послания на Стратегията на уебсайта на Пентагона, е "агресивното желание на Китай да промени Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания."

Русия е представена в стратегията като една от актуалните заплахи, а основният аргумент е войната, която тя започна в Украйна.

"В допълнение към важността на темата за Китай и значението на партньорствата, стратегията обръща внимание на предизвикателствата от страна на Русия, особено предвид нахлуването в Украйна, както и на заплахите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации. Стратегията включва и въпроси като пандемиите и изменението на климата", заяви Пентагонът в съобщение на своя уебсайт.

В Прегледа на ядрената политика ядреният арсенал на Русия се счита за едно от двете основни предизвикателства, наред с ядреното възпиране на Китай.

"През 30-те години на този век САЩ ще се сблъскат с двама стратегически съперници и потенциални противници за първи път в историята. Това ще доведе до нови напрежения върху [международната стратегическа] стабилност и ще изисква нови решения за поддържане на възпирането, гаранциите за [сигурност], контрола върху въоръженията и намаляването на риска", се казва в текста на публичната версия на Прегледа на ядрената политика.

Съединените щати продължават да разглеждат ядрената триада като средство за защита на тях самите и техните съюзници в случай на използване на ядрени оръжия срещу тях, както и на неядрени сили с потенциални стратегически последици, заяви на брифинг в Пентагона високопоставен служител на отбраната на САЩ.

В текста на прегледа обаче изрично се споменават нестратегически ядрени бойни глави, които не се контролират от Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Прегледът на противоракетната отбрана се фокусира върху заплахата от балистични ракети от страна на Северна Корея и Иран.

Той обаче съдържа и някои нови заплахи, които се появиха наскоро.

Сред тях е използването на безпилотни системи. Доскоро безпилотните летателни апарати не бяха разглеждани като заплаха за националната сигурност в стратегическите документи.

Освен това в прегледа се споменават хиперзвуковите ракети, които Русия е използвала в Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2051

    3

    Propaganda

    30.10 2022 в 02:28

    Тъпо пешо на руска гнида.

    раССиа днес в безгласна. На раССнаците ще им наложат мандарин до 10-на години. Сибир вече е китайски.


    Видяхме кви неможачи са вторая могучия в света.

    1273

    2

    Johnny B Goode

    29.10 2022 в 17:39

    Първо, не е "света" а "светът". И не е "хегемона" а "хегемонът".
    Второ, дори и да се промени, Перник пак ще е същата дупка на г@за на света, раждаща само неграмотници.

    -5426

    1

    Бай Пешо от Перни 6

    29.10 2022 в 10:44

    Всяко действие си има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Хегемона трябва да се замисли вече, че не са единствените на планетата и не могат да налагат на всички своята политика и интереси. Света ще се промени.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх