Партията на президента Владимир Зеленски печели изборите в Украйна

OFFNews 21 юли 2019 в 21:10 2562 0

Партията на украинския президент Владимир Зеленски печели извънредните парламентарни избори, показват предварителните резултати.

"Слуга на народа" ще има мнозинство в парламента и така властта на държавния глава - комикът от тв сериал Зеленски - ще се укрепи.

През април 41-годишният Зеленски спечели със 73% президентските избори в Украйна срещу Петро Порошенко, но и досега не може да назначи министрите, които иска. Той е решен да прокара радикални реформи и да се бори с корупцията. Пред избирателна секция в Киев по-рано днес Зеленски заяви, че предсрочните избори са дори по-важни от президентските.

Екзит половете показват, че "Слуга на народа" печели 43,9% от вота, а във Върховната Рада влизат общо пет политически формации, преминаващи петпроцентната бариера, пише УНИАН. Проруската "Опозиционна платформа - за живот" на Юрий Бойко има 11,5%. Трета е партията на Порошенко - "Европейска солидарност" - 8,9%. „Баткивщина“(Отечество) на бившия премиер Юлия Тимошенко има 7,6%, а за партия "Глас" на украинския рок певец Святослав Вакарук са гласували 6,3%.

Днес Украйна избира 225 депутати по партийни листи и още 199 в едномандатни избирателни райони.

Ако се стигне до сформирането на коалиция, най-вероятният партньор на "Слуга на народа" е "Глас".

Руската ТАСС съобщава за 1792 съобщения за нарушения по време на изборите и за образувани 44 наказателни дела, като цитира Националната полиция. Естеството на по-голямата част от жалбите е свързано с незаконна кампания, подкупване на избиратели, възпрепятстване на упражняване на правото на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови