Комикът Зеленски разби Порошенко и е новият президент на Украйна

Последна промяна на 21 април 2019 в 20:51 6018 0

Снимка БГНЕС

Комикът Владимир Зеленски печели с убедителна победа на президентските избори в Украйна, показва екзит пол проучване. 41-годишният кандидат, чиито единствен политически опит е да изпълни ролята на държавен глава в телевизионен сериал, е получил 73% от вота, сочи проучването, цитирано от БГНЕС.

Досегашният президент Петро Порошенко получава едва 25% от гласовете, като губи във всички региони на страната, включително и в западната й част, където традиционно има силна подкрепа.

Веднага след като научи, че е спечелил вота, Зеленски заяви:

"Всичко е възможно!".

Той обеща, никога да не изостави украинския народ.

Владимир Зеленски (41 г.) e актьорът, който изигра Наполеон и президента на Украйна в кинокомедия.

Роден в Кривой Рог, той получава юридическо образование, но не работи дори ден по своята специалност. Той създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали. В един от тях - "Слуга на народа" - Зеленски играе учител, който става президент на Украйна.

„Аз се стремя към президентския пост за един мандат“, казва в платформата си Зеленски.

В първия си законопроект той призовава хората да могат да определят задачите на властта чрез референдуми. Всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях. Всяко дете ще може да натрупа в своята сметка доходи от продажбата на държавни природни богатства. Монетизиране на помощи и субсидии. Украйна да се превърне в световен лидер в продажбата на екологични храни. Това са част от залегналите идеи на Зеленски.

Досегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна победата на комика Владимир Зеленски.

„Драги украинци, следващият месец аз се оттеглям от поста държавен глава. Това решиха мнозинството украинци. Приемам това ваше решение“, заяви в реч Порошенко.

Той каза, че вотът е бил честен и обеща партията му да защити курса на Украйна към ЕС и НАТО. Петро Порошенко обеща преди да напусне президентството да подпише Закона за езика, ако Върховната Рада го приеме следващата седмица.

Въпреки поражението, Порошенко обеща да остане в политиката. Порошенко се появи в предизборния си щаб, където беше посрещнат с аплодисменти. Той се усмихваше и се ръкуваше с всички присъстващи, въпреки съкрушителните за него данни от вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови