Партията на Ердоган взе мнозинство в турския парламент

OFFNews 02 ноември 2015 в 10:35 2395 3

Снимка Архив

Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган постигна изненадващо голяма победа на проведените вчера парламентарни избори в страната, съобщава Ройтерс.

Тя е успяла да вземе малко над 49% от гласовете, като по този начин си осигурява мнозинство с взимането на 316 от 550-те места в парламента. Източници от партията споделят, че дори в структурите ѝ по места не са очаквали победа в такъв мащаб.

По този начин партията, в чиято философия са дълбоко заложени ислямски ценности, отново ще управлява сама. Това неминуемо ще засили влиянието на Ердоган, но може да разшири пропастта между социалните класи.

Турският президент нарече победата "вот за стабилност" и послание към кюрдските отцепници в неспокойните югоизточни райони за това, че насилието не може да съществува заедно с демокрацията.

Министър-председателят и формален лидер на партията Ахмет Давутоглу е призовал другите политически сили в страната да работят заедно по нова конституция, в която да бъдат увеличени правомощията на президента.

Представител на опозицията е нарекъл резултатите от изборния ден "просто бедствие".

След вота може да бъдат влошени дълбоките разделения в Турция между консервативно настроените избиратели, които считат президента Ердоган за герой на работната класа и почитателите на запада, които са подозрителни към неговия авторитаризъм и ислямистки идеали.

Снощи в предимно кюрдския град Диарбекир се е наложило силите на реда да обстрелват със сълзотворен газ протестиращи, след като прокюрдската опозиция спечели малко над 10-те процента от вота, необходими им за влизане в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews