Парламентарният шеф на Турция напуска поста, ще става кмет

Вилдан Байрямова 30 януари 2019 в 18:16 1869 0

Бинали Йълдъръм

Снимка АА

Председателят на Великото национално събрание на Турция Бинали Йълдъръм подава оставка от поста, защото управляващата партия издигна кандидатурата му за кмет на Голямата община Истанбул.

Това той съобщи в ефира на тв канала CNN Turk и уточни, че пълномощията му ще бъдат прекратени на 18 февруари.

На 31 март т.г. в Турция ще се проведат избори за местните органи на властта, а утре Партията на справедливостта и развитието ще представи кандидатите си за кметове на всички 81 области.

Йълдъръм посочи, че президентът и лидер на управляващата партия Реджеп Ердоган ще се включи активно в личната му предизборна кампания и освен това ще агитира на митинги в над 50 провинции. Запитан защо на всичко казва „да“, поради което е постоянен обект на критики и няма ли собствено мнение, той каза, че е разбран човек и никога на нищо не възразява, и винаги изпълнява волята на народа.

В ефир той обеща да се справи с автомобилния трафик в Истанбул. „Човек, който е преборил проблема с трафика на 780 000 кв.километра на Турция, няма са се справи с 5 400 кв.километра в Истанбул ли? Ще намерим решение, няма да има трафик“, заяви бившият транспортен министър. Йълдъръм коментира публикациите в чужди медии за мегапроекта „Канал Истанбул“, които полагали усилия да се внуши, че той означава катастрофа за града. Но това е алтернатива за Босфора и тя е много важна за нашата национална сигурност, както и за стратегическите ни интереси, подчерта той.

По повод огромния брой на сирийските бежанци в Истанбул той изрази надежда, че те ще се завърнат в родината си така, както след турската военна операция „Щит на Ефрат“ над 300 000 души са се прибрали по домовете си в Ел Баб, Джераблус и Африн. Факт е, че в големи райони на Истанбул по някои улици чужденците са много повече от местните хора, това не е хубава гледка и тя ни безпокои, каза Йълдъръм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!