Папата за войната в Украйна: Престъпление срещу Бог и човечеството

OFFNews 09 януари 2023 в 13:59 1398 2

Архив

Снимка Getty Images

Папа Франциск

Папа Франциск заяви, че войни като тази в Украйна, при които цивилни райони са подложени на безразборно унищожение, са "престъпление срещу Бог и човечеството", предава БТА.

Папата каза това по време на годишната си реч пред дипломатите, акредитирани във Ватикана. По традиция в тази годишна реч папата прави преглед на ситуацията в света и словото му е известно като "реч за състоянието на света".

Франциск говори за войната в Украйна, която "води до смърт и разрушения, до атаки срещу гражданска инфраструктура, до загуба на човешки живот, покосен не само от обстрела и насилието но и от глада и студа". След това папата цитира ватиканска конституция, според която "всеки акт на война, насочен към безразборно унищожаване на цели градове или обширни райони с техните жители, е престъпление срещу Бога и човечеството, което заслужава твърдо и недвусмислено осъждане".

Припомняйки Кубинската ракетна криза през 1962 г., Франциск заяви, че "за съжаление и днес ядрената заплаха е повишена и светът отново изпитва страх и мъка". Той повтори призива си за пълна забрана на ядрените оръжия, като заяви, че дори притежаването им с цел възпиране е "неморално".

Освен това папата осъди Иран за налагането на смъртно наказание срещу демонстранти, настояващи за по-голямо уважение към жените.

Папа Франциск напомни за "политическите кризи" на американския континент, които са източник на "напрежение и насилие", като отдели специално внимание на Бразилия, където поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро нахлуха в Конгреса, президентския дворец и Върховния съд.

"Мисля за различните политически кризи в няколко страни на американския континент, които са изпълнени с напрежение и форми на насилие, изострящи социалните конфликти", каза той. "Визирам най-вече случилото се наскоро в Перу и през последните няколко часа в Бразилия", уточни духовният лидер на католиците по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

11.01 2023 в 14:17

Аз пък съм умерен атеист ама смятам че и като държавен глава, и като духовен водач, папата реагира адекватно на тази криза.

Натрапват се едни неприятни контрасти както с българския държавен глава, така и с българската православна църква.

-529

1

6екеr4о

09.01 2023 в 14:20

Православен християнин съм, искрено вярващ, но за мен този мъж е достоен за възхищение! Твърди позиции, многократно остоявани, това не е Шолц, не е Макрон, за нашичкия пРезидентин да не споменаваме...