Папата се прощава с вярващите на площад "Св. Петър" в Рим

Вероника Шербанова 12 февруари 2013 в 16:17 3015 1

 Папа Бенедикт XVI. Снимка: БГНЕС
Папа Бенедикт XVI. Снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт XVI ще се сбогува с вярващите на площад „Свети Петър“ в Рим на 27 февруари. Това заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от АФП.

Последната обща аудиенция на папата ще се състои на площада, защото се очаква, че ще дойдат много хора, обясни Ломбарди. Традиционната меса в началото на великденските пости в католическата църква, което тази година се пада на 13 февруари, ще бъде последната религиозна церемония, водена от Бенедикт XVI, допълни говорителят на Ватикана.

Папа Бенедикт XVI обяви вчера, че ще се оттегли от поста си в 20 ч. на 28 февруари. Като причина той определи невъзможността да изпълнява задълженията си заради напредналата си възраст. Според по-големия му брат Георг Ратцингер папата в последно време е имал проблеми със стоенето прав за дълго време и с ходенето.

От Ватикана днес обясниха, че преди три месеца папата е претърпял операция на сърцето, при която са били сменени батериите на пейсмейкъра му. Операцията била рутинна и по никакъв начин не е повлияла на решението на Бенедикт XVI да се откаже от поста си.

Папата възнамерява да прекара известно време в резиденция Кастел Гандолфо и след това ще се оттегли в женския манастир на Ватиканския хълм, където ще се посвети на молитва и писане на книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови