Епископ Христо Пройков: Папа Бенедикт XVI постъпи смело и достойно

Борислава Бибиновска 11 февруари 2013 в 20:58 2733 0

Папа Бенедикт XVI  Снимка: EPA/БГНЕС
Папа Бенедикт XVI Снимка: EPA/БГНЕС

Оттеглянето на папата е жест - как един човек, който е на върха, може да каже "Аз отстъпвам мястото си на някой, който ще се справи по-добре от мен".

Така епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, коментира пред OFFNews решението на папа Бенедикт XVI да се оттегли.

В тази връзка постъпката на папата е много смела и достойна, смята епископ Пройков.

По неговите думи оттеглянето на папата от римокатолическия престол е акт на смирение.

Той не счита, че решението на папата е знак на слабост, който би поставил Римокатолическата църква в труден период. 

Епископ Пройков обаче не скри изненадата си от решението на папата.

"Естествено, че бяхме шокирани", заяви епископ Пройков. Той обясни, че въпреки известните на всички здравословни проблеми на папата, не е имало индикации, че Бенедикт ще се откаже от поста.

Въпреки това епископ Пройков припомни, че в книгата-интервю "Светлината на света" на немския журналист Петер Зеевалд папа Бенедикт споменава, че ако някой ден се почувства изтощен и немощен да води Църквата, той има право и дори е длъжен да се откаже от поста си за благото на Църквата.

Пройков не смята, че папа Бенедикт е посочил свой заместник. Той обясни, че новият папа ще бъде излъчен сред от около 120 кардинали, които не трябва да имат навършени повече от 80 години.

След като папата обяви официално оттеглянето си на 28 февруари, до 15-дневен срок всички кардинали от цял свят трябва да пристигнат във Ватикана.

Изборът на новия папа е поверен на т. нар. "конклав", в който вземат участие всички кардинали, които не трябва да имат навършени повече от 80 години. За избора на папа кардиналите заседават в храма на Сикстинската капела в Апостолическия дворец. Папата трябва да бъде избран с 50% от гласовете.

В деня на избора на нов папа пък на площад "Свети Петър" във Ватикана се събират хиляди хора, които трепетно очакват оповестяването на името на избрания римокатолически предводител. 

Когато от катедралата се появи бял пушек, това означава, че Римокатолическата църква има свой нов папа.

Според епископ Пройков може да се открие съвпадение между избора на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и избора на наследник на Бенедикт XVI.

"Вярвам, че изборът и на патриарха, и на папата, ше бъде ръководен от Светия дух", смята епископ Пройков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови