Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Папата извърши първо си богослужение за Великден (снимки)

Вероника Шербанова 31 март 2013 в 11:23 2234 0

Папа Франциск първото си богослужение за Великден, Снимка: BBC
Папа Франциск първото си богослужение за Великден, Снимка: BBC

Тези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се върне в живота им, призова папа Франциск по време на своето първо богослужение за Великден. 

Късно снощи папата ръководи тържественото бдение в базиликата „Св. Петър” пред събралите се около 10 000 вярващи. По традиция Франциск покръсти четирима души – от Италия, Албания, Русия и САЩ.

За разлика от предшественика си Бенедикт папа Франциск се появи в сравнително скромни одежди и произнесе кратка проповед, разказваща за жените, които отишли в гробницата на Исус и установили, че тялото му го няма. Съкратени бяха някои части от бдението, както и четенето на текстове от Ветхия завет.

От Ватикана обясниха, че причината за промяната е, че папата не иска да месите, които отслужва да са прекалено дълги.

Папа Франциск направи и други промени на богослужението по време на Страстната седмица. На Велики Четвъртък той изми и целуна краката на две момичета в центъра за задържане на малолетни в Рим, като пренебрегна традицията в този ритуал да бъдат включвани само мъже.

Процесията, която възпроизвежда пътя на Христос към Голгота, пък беше посветена от него на страданията на християните от тероризма, войните и религиозния фанатизъм.

Папата призова вярващите по цял свят да не се страхуват от изненадите, предоставяни им от Господ и да не губят вяра по време на изпитанията и премеждията, с които се сблъскват ежедневно.

Ако досега сте държали Исус настрана, пристъпете към него и той ще ви приеме с отворени обятия, каза още Франциск.

 Днес той ще отслужи тържествена Великденска меса и ще отправи първото си послание „Урби ет орби” – ще поздрави с Възкресение Христово вярващите на десетки езици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews