Папа Франциск: Журналистиката, основана на слухове и лъжи, е форма на тероризъм

OFFNews 23 септември 2016 в 12:29 6714 3

Снимка AFP

Журналистиката, която се основава на слухове и лъжи, е форма на тероризъм. Медиите, които създават стереотипи на цяло население или разпалват страха от мигрантите, действат разрушително.

Това заяви папа Франциск в реч пред италианската журналистическа гилдия, цитиран от "The Guardian".

В епохата на постоянното новинарско отразяване е още по-важно журналистите да търсят и представят истината. Разпространяването на слухове е пример за тероризъм или за това как можете да убиете човек с езика си, подчерта папата.

"Това важи с още по-голяма сила за журналистите, тъй като техният глас може да достигне до всички и това представлява едно много силно оръжие", категоричен е той. 

"The Guardian" посочва, че много вестници в Италия си силно политизирани и се ползват често за дискредитация на хора с различни политически възгледи. Например, често се съобщават непотвърдени слухове за личния им живот. 

През 2009 г. медии на тогавашния премиер Силвио Берлускони получиха критики от журналистическата гилдия заради материали, поставящи под съмнение качествата на магистрат, осъдил срещу компания на семейството на Берлускони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

2

Разбира се, че е така!
Нали това е в основата на хибридната война?

За атакоидните мозъци, обаче, това е недоловимо както изглежда..

13924

1

ScrewIslam

23.09 2016 в 15:27

Доживяхме да видим папа-комунист. И вероятно се друса.

Тоя славослови "религията на мира" сякаш имамите му плащат заплатата. Сега пак бълва поредната повръщня за горките имигранти. Орките изтребиха християните от Близкия Изток, а тоя овчедушен тъпанар не си мръдна пръста!
Всички християнски общности в Ирак и Сирия са избити или изселени, а тоя плаче за мюсюлманите и иска да запуши устата на журналистите! Да се пържиш в ада дано, гадино!