Папа Франциск: Не можете да отхвърляте мигрантите, които пристигат. Популизмът не решава нещата

OFFNews 21 юни 2018 в 09:42 4198 1

Папа Франциск

Папа Франциск разкритикува политиката на администрацията на Доналд Тръмп за разделяне на семействата на мигранти, преминали незаконно границата с Мексико. В пространно интервю за агенция Ройтерс той заяви също, че популизмът не е отговор на имиграционните проблеми на света, съобщава БТА.

В интервюто папата каза, че подкрепя неотдавнашните изявления на американските католически епископи, които определиха разделянето на деца от техните родители като "противоречащо на нашите католически ценности" и като "неморално".

Светият отец се спира и върху скорошната ситуацията в Италия, където правителството реши да не приема кораб със спасени в Средиземно море над 600 мигранти. Плавателният съд в крайна сметка бе приет от Испания. "Вярвам, че не можете да отхвърляте хората, които пристигат. Трябва да ги приемете, да им помогнете, да се грижите за тях, да ги придружавате и да видите къде да ги настаните, но из цяла Европа", казва папата. "Някои правителства работят по този въпрос и хората трябва да бъдат настанени по най-добрия възможен начин, но пораждането на психоза не е лек за проблема. Популизмът не решава нещата. Онова, което решава нещата, е приемането, проучването, благоразумието и предпазливостта", каза папата.

В миналото италианският вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия Лига, заяви, че Франциск трябва да приеме мигранти във Ватикана, щом е толкова загрижен за тях, припомня Ройтерс.

В интервюто Франциск казва, че е натъжен от решението на Доналд Тръмп от миналата година да въведе нови ограничения върху пътуванията и търговията на американците с Куба.

Пред Ройтерс 81-годишният папа защити начина, по който ръководи Католическата църква, и каза, че иска да назначи повече жени да оглавят ватиканските департаменти, защото те са по-добри при разрешаването на конфликти.

Франциск разкрива, че здравето му е добро с изключение на болки в крака, които обаче били свързани с проблеми в гърба. Той повтори изказването, което направи малко след избирането си за папа през 2013 г., че може някои ден да се оттегли поради здравословни проблеми като предшественика си папа Бенедикт Шестнадесети, но допълни: "Точно сега дори не си помислям за това."

Франциск споделя, че е оптимист за разговорите, които могат да доведат до историческо споразумение за назначаване на епископи в Китай. В интервюто той каза също, че може да приеме още оставки на епископи в Чили заради скандала със сексуални посегателства над деца, разтърсил местната католическа църква.

По въпроса за реформата на ватиканската администрация папата казва, че тя върви добре, но трябва да се работи още. Той подчертава, че е много доволен, че подетите реформи са направили по-прозрачни скандалните едно време ватикански финанси. За Ватиканската банка, която вече закри стотици подозрителни или спящи сметки, папата посочва, че сега тя работи добре. Той добавя, че е трябвало да вземе някои силни решения в тази насока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

21.06 2018 в 11:34

Вместо да поучаваш другите държави, папа, ти си абсолютен монарх на държавата Ватикана - подслони 5000 емигранта! Настани ги да живеят в папските апартаменти, по музеите и галериите, в парка... Загради площада пред "Св. Петър" за палатков лагер. Превърни си държавата във враждуващи гета на афганистанци, нигерийци, сирийци и либийци.

Не? Тогава си затваряй глобалисткия плювалник. Всичките сте един дол дренки. Живеете луксозно, не искате нищо лично да жертвате, но харчите нашите данъци и превърнахте нашите градове в кочини.