Критики срещу САЩ заради затваряни в клетки деца на мигранти

OFFNews 20 юни 2018 в 20:48 5262 0

Снимка BBC

Критики заляха САЩ и администрацията на президента Доналд Тръмп заради кадри на деца на мигранти, отделяни от родителите им и затваряни в клетки на границата. 

Кадрите бяха заснети след обявената нова политика на "нулева толерантност" към нелегалните мигранти. 

За малко повече от месец - от 5 май до 9 юни, 2342 деца са били отделени от родителите им, сочат данни на имиграционните власти в ЕС.

Репортажи показаха, че голяма част от децата са държани в клетки в специалните съоръжения по границата, като по-големите деца се грижат за по-малките и дори сменят памперсите им. 

Има данни и за депортирани родители, чиито деца са останали в САЩ. 

Правосъдният министър Джеф Сешънс заяви, че властите изпълняват закона, който досега не е прилаган, като заповедта за политиката на "нулева толерантност" дошла от "най-високо ниво". 

По думите му децата са отделяни от родителите, защото възрастните са разследвани за извършено престъпление и децата не могат да останат в същите арести.

От Белия дом обявиха, че родителите са извършили престъпление, влизайки незаконно в страната, а освен това самото влизане в САЩ често става при опасни обстоятелства, които поставят децата в риск. 

Доналд Тръмп се опита да се разграничи от новите практики и обвини демократите, които са гласували закона, а сега само започва прилагането му. 

От думите му обаче стана ясно, че подкрепя новите правила. 

"Когато обвинявате родителите, че са влезли незаконно в страната, какво трябва да направите - да отделите децата",  посочи той. 

Съпругата му Мелания се противопостави на неговата позиция и публично се обяви против разделянето на семейства. Подкрепа за позицията ѝ изразиха бившите първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.

Върховният комисар на ООН по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин призова за прекратяване на тази политика в САЩ. Мексиканските власти също осъдиха действията на американските власти.

Критики отправиха още папа Франциск, британският премиер Тереза Мей и редица други световни лидери. 

След множеството критики Тръмп обяви днес, че скоро ще подпише "нещо", за да спре разделянето на деца мигранти от техните родители. 

Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати, каза Тръмп пред репортери в Белия дом, без да уточни какви мерки точно смята да вземе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови