Папа Франциск: Мигрантите са икони на Светото семейство

OFFNews 18 януари 2018 в 22:17 3955 0

Снимка wikimedia

Папа Франциск призова католиците да бъдат гостоприемни към мигрантите, като заяви, че "няма християнска радост, когато вратите са затворени".

Хората, които "пред лицето на нещастието са отказали да се предадат и са тръгнали да търсят възможност да живеят" са "икони на Светото семейство, което е трябвало да прекоси пустини, за да продължи да живее", каза папата пред около 100 000 души на литургията в Икике, Чили.

В този крайбрежен град има десетки хиляди мигранти, идващи основно от съседни страни, посочва ДПА.

Нека внимаваме за трудовата несигурност, която разрушава живота и семействата. Нека внимаваме за онези, които се възползват от нередовността на многобройни мигранти, защото не знаят езика или нямат редовни документи. Нека внимаваме за липсата на дом, земя и работа за многобройни семейства, призова папа Франциск.

Това бе последната литургия, отслужена по време на четиридневното посещение на папата в Чили. От Икике той заминава за Перу - втората и последна част от южноамериканската му обиколка.

След литургията в Икике папата накара автомобилния си кортеж да спре, за да провери как се чувства полицайка, хвърлена от коня си, явно уплашен от шума на преминаващите коли.

Франциск слезе от папамобила си и остана до жената, докато не пристигна линейка, която да я откара в болница.

Пресслужбата на Ватикана съобщи, че жената е била в съзнание, а папата й е казал "няколко утешителни души".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови