Папа Франциск би се намесил, ако преговорите за климата зациклят

OFFNews 09 декември 2015 в 13:31 2284 0

Кардинал Търксън

Снимка Архив

Кардинал Търксън: „Трябва да обичаме природата, която Бог е създал“.

Ако многостранните преговорите по климатичните промени, засекат, може да се намеси и лично папа Франциск, съобщи АП, позовавайки се на кардинал Питър Търксън, председател на Съвета за справедливост и мир при главата на римокатолическата църква.

Светият отец дълбоко вярва, че преговарящите в Париж ще успеят да свършат работата си. Но в противен случай той би могъл да изпрати смирено послание, е казал 66-годишният кардинал от Гана.

През юни т. г. Търксън е помогнал да се подготви проекта за папска енциклика по проблема за глобалното затопляне.

„Ако преговорите стигнат до задънена улица - е казал той – Светият отец може да издаде декларация, или да направи коментар, или нещо друго, но ще се въздържи от всякакви принуждаващи думи, защото това не би било в неговия стил.“

Според кардинала във Ватикана е много заинтересувани от напредък в преговорите, насочен към спасяване на живота на Земята. „Ние не можем да проповядваме любов към Бог, ако не можем да обичаме онова, което Бог е създал“, е пояснил той.

Изглежда, че няма да има нужда от папско послание, тъй като разговорите вървят без признаци за остри спорове, каквито е имало в миналото, отбелязва АП. А и френският външен министър Лоран Фабиюс е съобщил, че днес ще бъде представен нов проект за споразумение.

Ватикана сериозно смята също да се присъедини към Рамковата конвенция на ООН по промените в климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!